Trubarjeva hiša literature

Vodja
Rok Dežman

Stritarjeva 7, 1000 Ljubljana
01 308 51 30
LPP

1, 2, 3, 6, 9, 11, 11B, 14, 19B, 19I, 20, 27K (Pošta, Konzorcij)

O hiši literature

Trubarjeva hiša literature je javni prostor, namenjen literaturi in knjigi, umeščen v samo središče mesta, ki s kontinuiranimi dogodki skozi vse leto prispeva k živahnemu kulturnemu in urbanemu utripu mesta.

Trubarjeva hiša literature ima svoje prostore v prvem nadstropju hiše na Ribjem trgu, kjer je nekoč živel Primož Trubar. Na 175 kvadratnih metrih površine so v minimalistični maniri obnovljeni prostori muzejske sobe, posvečene Primožu Trubarju, osrednji prireditveni prostor in manjša klubsko-čitalniška prostora.

V muzejski sobi Trubarjeve hiše literature je na ogled svetlobna instalacija italijanskega umetnika Alessandra Lupija, v klubskem delu hiše pa svetlobno-mehanska lutkovna animacija slovenskega umetnika Žige Lebarja.

V času trajanja projekta Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010 je Trubarjeva hiša literature kot dodatno informacijsko središče gostila številne promocijske in druge dogodke, ki so se odvijali v tem času. Konec leta 2011 je Trubarjeva hiša literature prešla pod upravljanje Mestne knjižnice Ljubljana.

Program

V Trubarjevi hiši literature pripravljamo programe za raznoliko ciljno občinstvo. Izbor prireditvenih tematik povezujemo s knjigo, literaturo in mestom ter s tem raziskujemo široko polje vsebinsko sorodnih področij. Osnovna programska strategija je usmerjena k združevanju klasičnih z inovativnimi vsebinami, s čimer sledimo osnovni ideji - biti tako urbani prostor literature in knjige kot odprt mestni prostor literature za raznolike miselne refleksije o aktualnih tokovih na področju sodobne kulture in družbe. Naš program sestavljajo redne serije dogodkov ter enkratni literarni ali kulturni večeri.

Facebook

Kje smo

Načrtuj potovanje z LPP

Dogodki v knjižnici

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri