Seznam dogodkov Mestne knjižnice Ljubljana v NMSB 2019

Za odrasle:

Valentin Vodnik
2. september–26. oktober Knjižnica Bežigrad, stopnišče
Ob dvestoletnici smrti slovenskega jezikoslovca, pesnika, publicista in duhovnika Valentina Vodnika smo pripravili razstavo o njegovih življenjskih dosežkih na področju jezikoslovja in publicistike. V drugem delu razstave smo izpostavili njegove uganke za mlade in stare. Razstavo je pripravila Tina Kušar.

Čudovita bitja: razstava knjižnih ilustracij – Polona Kosec
3. september–14. oktober Knjižnica Škofljica
Polono odlikuje vešča in subtilna risba, s katero ustvari domiselno stilizirane karakterje nastopajočih likov in scenografije. Tako oblikovno in jasno definirano izraznost nadgrajuje s prefinjeno in pestro barvno slikarsko izraznostjo, z veliko smisla za izdelavo detajlov ter s suverenim obvladovanjem celovite kompozicije, ki se iz ilustracije v ilustracijo spreminja in pestro dopolnjuje. Otvoritev razstave bo v torek, 3. septembra, ob 19.30.

Knjižna polička na delovnem mestu
8.–13. september Ljubljana, Horjul, Velike Lašče
Mestna knjižnica Ljubljana bo v gospodarskih organizacijah, ki so se odločile za sodelovanje pri projektu Knjižna polička na delovnem mestu, postavila zbirke knjig, ki bodo na razpolago zaposlenim v posamezni organizaciji, da si jih izposodijo na dom in jih v miru preberejo. Knjižnične storitve bo podjetje lahko uporabljalo tudi po končanem projektu, saj smo jim podarili enoletno članarino, njihove zaposlene pa vabimo, da se tudi kot posamezniki včlanijo v Mestno knjižnico Ljubljana. Z zbiranjem prijav smo za leto 2019 že zaključili.

Izbrane slovenske in slovanske otroške in mladinske revije iz zbirke SLK
9. september–30. oktober Slovanska knjižnica, 2. nadstropje
Kdo med nami še ni prelistal Cicibana ali Pionirskega lista? So vam znani Galeb, Mladi rod, Angeljček, Vedež? Morda ste že slišali za češko revijo »Zornička« ali ukrajinski list Barvinok? Na razstavi bodo izpostavljene izbrane otroške in mladinske revije iz Slovenije in slovanskih držav. Vsaka od njih je zaznamovala generacije mladih bralcev. Avtor razstave je mag. Gašper Hudolin.

Pogovor ob knjigi
9. september ob 17.30 Knjižnica Zalog
Veselimo se nove sezone naših bralnih srečanj, ki jih bo gostila knjižnica v Zalogu. Naša druženja začenjamo s pregledom naslovov, ki smo jih prebirali v poletnih mesecih. Vodi Jožica Božič.

Žiga Zois med znanostjo, podjetništvom in pesništvom – ddr. Igor Grdina
9. september ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Žiga Zois (1747‒1819) je na odru zgodovine odigral vrsto vlog. Bil je podjetnik, fevdalni gospod (občasno tudi zelo trd), razsvetljenski znanstvenik in pesnik ter najeminentnejši predstavnik salonske kulture na Slovenskem. Njegova hiša na ljubljanskem Bregu je bila središče intelektualno zahtevnega življenja v glavnem mestu Vojvodine Kranjske. Srečeval se je z zelo različnimi ljudmi, med katerimi so tudi najmočnejši ljudje tedanje Evrope.Za kulturno ustvarjalnost je bil Zosiov salon pomemben.

Promocija Jazzopisa, koncert Vida Jamnika in fotografska razstava Nike Hölcl Praper
9. september ob 19.00 Trubarjeva hiša literature
Neposredno pred Festivalom slovenskega jazza že nekaj let izhaja občasnik Jazzopis, edina slovenska revija, namenjena izključno jazzovski glasbi, ki ji v primerljivo velikih evropskih državah ni najti sorodnice. Ker je Big Band RTV Slovenija, ustanovljen leta 1945, vzniknil prvi na območju nekdanje Jugoslavije in obenem eden redkih, ki neprekinjeno deluje vse do danes, ob tem pa zadnje desetletje ali nemara celo več v Sloveniji beležimo porast amaterskih jazzovskih orkestrov, je letošnja izdaja v celoti posvečena prav dolgi ter bogati tradiciji big bandov. O tem bo ob izidu spregovorila urednica Nina Novak, univerzitetno diplomirana muzikologinja, kritičarka in glasbena publicistka, in predstavila vsebino brezplačnika. Dogodek bosta pospremila tematska fotografska razstava Nike Hölcl Praper, uradne fotografinje festivala, in koncert vibrafonista, berkleejevega diplomanta Vida Jamnika, sicer varovanca pokojnega legendarnega jazzovskega vibrafonista iz sosednje Hrvaške Boška Petrovića.

Knjiga prebuja moj notranji svet
11. september ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana
Ob izbranih knjigah bomo raziskovali svoj notranji svet in svet okoli nas, razvijali empatijo in pridobili boljši uvid v svojo življenjsko situacijo. Na našem prvem srečanju v septembru se bomo pogovarjali o knjigi Popolna akustika avtorice Darie Bignardi. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Petra Vršnik.

Ti zapleteni odnosi
12. september ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka
Se počutite ujeti? Niste zadovoljni sami s sabo? Kaj bi se zgodilo, če bi se soočili z boleznijo? O tem se bomo pogovarjali na septembrski bralni skupini. Beremo roman Menih, ki je prodal svojega ferrarija Robina S. Sharme. Vodi Ljubica Krajnc.

Knjige v meni puščajo sledi
13. in 27. september ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno v sproščenem ozračju pogovarjamo o knjigah, odnosu do prebranega in uvidu lastnega notranjega doživetja ob branju zgodbe. Na prvem srečanju bomo brali roman Ljubezen do bližnjega Pascala Brucknerja, na drugem srečanju pa kriminalko Tadeja Goloba Leninov park. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Novinarska konferenca ob predstavitvi letošnjih nominirancev za nagrado Marjana Rožanca
16. september ob 11.00 Trubarjeva hiša literature
Komisija za podelitev nagrade Marjan Rožanc za najboljšo esejistično zbirko leta vabi na novinarsko konferenco, na kateri bomo predstavili letošnje nominirance.

Tečaj slovenskega znakovnega jezika nadaljevalne stopnje – Natalija Spark
17. september ob 16.30 Knjižnica Fužine
V dvajsetih urah boste nadgrajevali osnove in usvajali besedišče za poimenovanje oblačil in obutve, barv, materialov, hrane in pijače. Da srečanja ne bodo suhoparna, boste znanje usvajali preko socialnih iger, komunicirali z gluho osebo, se igrali pantomimo in še kaj. Tečaj bo izveden v desetih srečanjih. Potrebna je predhodna prijava na ssu@mklj.si ali 01 308 51 22.

Bralna čajanka
17. september ob 19.00 Knjižnica Grba
Roman Jugoslavija, moja dežela izpostavlja podobe Balkana nekoč in danes ter tragične usode ljudi, ki jim ni uspelo pobegniti pred vojno. Glavni junak se sooča s svojimi življenjskimi travmami, posledicami njegovega otroštva. Vodi Sonja Pirman.

Mnogoboji mitologij
17. september ob 19.00 Trubarjeva hiša literature
Mnogoboj mitologij je sodobna psihomahija ‒ dušni boj ali boj duš. Spopad mnogobličnih ideologij v verzu. Je pa tudi smrt duše pesništva, vsaj kolikor sta verz in glas materialna, ideološke sile pa povsem posvetne. Tako se na koncu bela stran izkaže za psihomantium, kraj, v katerem se izgubljamo med odmevi in govore sence; na katerem nekromanti animirajo trupla. Vabljeni na predstavitev pesniške zbirke Sergeja Harlamova Mnogoboji mitologij. Pogovor z avtorjem bo vodila Tonja Jelen.

Mož z napako – Ivan Šega
19. september ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc
Ivan Šega z Ravnega Dola pri Sodražici je etnolog, čebelar in pisatelj. Predstavljamo njegov novi, osmi roman, ki obravnava poslovne in družinske odnose v sodobnem slovenskem okolju. Večer bo glasbeno popestril Kvartet Zvon s Turjaka.

Jet pack 13 – Anja Zidar in Muanis Sinanović
19. september ob 20.00 Trubarjeva hiša literature
Za uvod v novo sezono Jet Packa obravnavamo monumentalno antikriminalko Donne Tartt, Skrivno zgodovino. Tipičen veliki ameriški roman, do podrobnosti izdelan in obrtniško skoraj brezhiben pričara realistčno-mračnjaško vzdušje elitistične skupine ameriškega humanističnega kolidža. Psihološka in pripovedniška mojstrovina, ki je v hipu postala bestseller in je pretresla ameriško bralstvo, nudi številne uvide v ameriško družbo, položaj akademije v sodobnem svetu in duševnost slehernika. O njem in o delu Donne Tartt nasploh se bomo pogovarjali z literarno kritičarko Anjo Zidar.

Razsvetljenstvo v dragocenih tiskih Slovanske knjižnice: razstava ob 200-letnici smrti Valentina Vodnika in Žige Zoisa
23. september–30. oktober Slovanska knjižnica, preddverje
Slovanska knjižnica hrani lepo število pomembnejših publikacij, ki so na prelomu iz 18. v 19. stoletje odločilno zaznamovale slovenski prostor ter njegov jezikovni, kulturni in narodni razvoj. Razstavo dragocenih in redkih tiskov bosta narekovali življenjski zgodbi in delo dveh velikih imen slovenskega razsvetljenstva, Valentina Vodnika in Žige Zoisa. Avtorica razstave je mag. Kristina Košič Humar.

 »Javne knjižnice« pred javnimi knjižnicami – mag. Izidor Janžekovič
23. september ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
V času pred 19. stoletjem »javnega« v današnjem pomenu besede ni, a je ožja in v nekaterih primerih širša javnost imela dostop do knjižnic in knjig. Na primeru Velike Britanije in ZDA predstavimo različne oblike in razvoj knjižnic v predmoderni. Pri tem nas zanima, kakšen je bil dostop javnosti, kdo je te knjižnice uporabljal in kaj so brali, med drugim pa si ogledamo tudi mizo in knjižnico, v kateri sta zloglasna Karl Marx in Friedrich Engels pisala prav tako zloglasni Komunistični manifest.

Žiga Zois kot zbiratelj slovenskih knjig – dr. Luka Vidmar
24. september ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana
Žiga Zois je bil prvi, ki je zares sistematično zbiral slovenske knjige. Do smrti mu jih je uspelo zbrati okrog 150, med dobro četrtino in slabo tretjino vseh slovenskih in slovenističnih tiskov med letoma 1550 in 1819. To ni tako malo, kakor se zdi na prvi pogled, saj so mu bili v tem času lahko dostopni le sodobni tiski, že nekaj desetletij stari pa v knjigarnah niso bili več na voljo. Zois je zato starejše slovenske knjige iskal pri zasebnikih in v cerkvenih knjižnicah.

Okrogla miza: Podoba branja danes – knjiga, branje, mesto
25. september ob 13.00 Trubarjeva hiša literature
Z gosti iz založništva, predavatelji in avtorji bomo razmišljali o percepciji branja danes, položaju knjige v družbi digitalnih medijev, razmerjih med akterji, ki delujejo na področju knjige in drugih vprašanjih, povezanih s stanjem in razmerami na področju knjige in branja danes. Med drugim nas bo zanimalo, kakšnim spremembam na področju branja smo priča danes, kako se z razvojem spletnih medijev spreminja sama percepcija branja in bralna izkušnja ter s kakšnimi dilemami se dandanes srečuje posameznik pri iskanju informacij s pomočjo klasične papirne knjige ali pri iskanju informacij preko svetovnega spleta.

Srajca srečnega človeka – Slavko Pregl
25. september ob 17.00 Trubarjeva hiša literature
Srajca srečnega človeka je duhovita avtobiografska pripoved o popotovanju iz predmestnega otroštva do odlikovane starosti. Prepletajo se zgodbe diplomiranega ekonomista, novinarja, satirika, mladinskega pisatelja in mednarodno pomembnega založnika, pa seveda enega od treh bratov ter kasneje moža in očeta. Kljub številnim trpkim izkušnjam pod dosedanjo življenjsko črto avtor brez oklevanja zabeleži vedro vsoto sedmih desetletij. Knjigo bo predstavil avtor Slavko Pregl.

Pravljice za odrasle
25. september ob 17.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka
Nadaljujemo z eno najlepših pravljic Oscarja Wilda, z Ribičem in njegovo dušo, pogovoru pa se bo pridružila tudi Andersenova Mala morska deklica. Vabljeni na srečanje bralne skupine, ki se srečuje vsako zadnjo sredo v mesecu in je namenjena odraslim. Pogovarjali se bomo vsakič o drugi pravljici, v njej prepoznavali arhetipe in se spominjali, kako smo jo doživljali kot otroci, kako jo vidimo zdaj ali kako jo doživljajo danes naši otroci in vnuki. Vodi Brina Jamnik.

Knjižna doživetja – poletna branja
25. september ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana
Kot vsako leto novo sezono srečanj začenjamo s pregledom naslovov, ki smo jih prebirali letošnje poletje. Skupaj bomo oblikovali bralni seznam, ki nam bo vir dobrega branja skozi vse leto. Vodi Tatjana Martinčič.

Bralna čajanka
25. september ob 19.30 Knjižnica Škofljica
V Čarodejki oblakov glavni junak živi za tvegano osvajanje visokih gorskih vrhov. V neizprosnem lovu na svoje cilje je pripravljen žrtvovati vse. Na eni od odprav v Himalaji s prijateljem po naključju odkrijeta goro, ki ni vrisana v noben zemljevid. Med plezanjem na vrh odkrijeta starodavno skrivnost, ki je neprecenljive vrednosti za Tibet. Znajdeta se v nevarnosti in boriti se morata za svoje življenje. Vodi Sonja Pirman.

4. Levstikov večer: Umetnost in razvedrilo v Levstikovem času
26. september ob 19.00 Knjižnica Frana Levstika
Ob rojstnem dnevu slovenskega književnika in politika velikolaška knjižnica in Občina Velike Lašče vsako leto pripravita Levstikov večer, na katerem poskušajo različni gostje osvetliti posamezne delčke Levstikovega ustvarjanja in delovanja ter časa, v katerem je živel. Letošnji gost bo mag. Igor Cvetko, muzikolog in kustos za duhovno kulturo v Slovenskem etnografskem muzeju.

Angleški bralno-debatni krožek
27. september ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Posvetili se bomo knjigi Maggie O'Farrell I Am, I Am, I Am: Seventeen Brushes with Death. Gre za iskren in strukturno izviren kratek roman, ki na poetičen način ubesedi izgubo, smrt, upanje in ljubezen. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis.

Pozabljene podobe: o začetkih stripa na slovenskem – Pia Nikolič
30. september ob 18.00
Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Na preglednem zgodovinskem predavanju vas bomo ob slikovnem gradivu spomnili na davne začetke stripa na slovenskem, ki se začenjajo že s proto stripi Hinka Smrekarja in Maksima Gasparija na prelomu 19. in 20. stoletja. Ugotavljali bomo, kaj se je dogajalo v Sloveniji na področju stripa, preden se je le-ta osamosvojila. Spraševali se bomo, kdo so bili vsi tisti ustvarjalci, ki jih je slava Mikija Mustra zasenčila? Zgodovino stripa na slovenskem bo predstavila Pia Nikolič, stripovska kritičarka in raziskovalka. Strip ob bok knjižnim klasikom.

Literarni večer z Ivano Myškovo
10. oktober ob 17.00 Trubarjeva hiša literature
Avtorica bo na gostovanju v Sloveniji predstavila prevod knjige z naslovom Bele živali so zelo pogosto gluhe. Knjiga vsebuje enajst kratkih zgodb, ki jih odlikujejo absurdna fabula, ekscentrični liki in prefinjen humor. Pogovorni večer bosta vodili Jana Šnytova in Tatjana Jamnik.

Literarno novinarstvo
15. oktober ob 20.00 Trubarjeva hiša literature
Literarno novinarstvo je žanr, ki združuje lastnosti novinarskega in literarnega pisanja. Gre za novinarska besedila, ki se berejo kot zgodbe, a so resnična. Kakšno osnovo ima literarno novinarstvo in kam se razvija danes, bosta spregovorila Joe Valencic in Leonora Flis.

Za otroke:

Pravljično popoldne
11. september ob 17.00 Knjižnica Vodice
Doživite čarobno popoldne na travniku pred Knjižnico Vodice. Deni Kragelj nam bo pripovedovala svoje pravljice o Polžu Molžu, Jelenčku, Piki Poki in nas s poslikavo obraza začarala v pravljična bitja. Plesalke Baletnega društva Labod bodo zaplesale, sabljaške veščine bodo predstavili sodobni vitezi iz Sabljaškega kluba Kamnik, peli in zabavali se bomo s Katjo Hribar ter preizkusili svoje spretne prstke na ustvarjalni delavnici. Program je pester, zagotovo se bo našlo za vsakega nekaj.

Dan za Poletavce in NajPoletavce

20. september ob 17.00 Ploščad Kozolec
Za vse Poletavce in NajPoletavce pripravljamo zabavno zaključno prireditev, na kateri boste vsi poletni bralci, ki ste oddali svoj bralni seznam, prejeli majico in priznanje ter sodelovali v nagradnem žrebanju. Osrednja nit prireditve bo tokrat kulinarika, kuhanje in sladkanje. Glavno nagrado podarja Hervis d. o. o. Podpirajo nas in z nami sodelujejo Tiskarna Koštomaj, Knjigarna Konzorcij, Chupa Chups in PEZ.

Prebedimo z Leonardom: noč v knjižnici
27.–28. september 19.00–10.00 Knjižnica Bežigrad
Si star med 12 in 15 let? Si želiš preživeti adrenalinsko noč med knjigami? Večerja ob filmu, soba pobega, delavnice, nočni sprehod, polnočna pravljica, zanimivi gostje, misija Da Vinci ... Če si radoveden in pogumen in bi rad preživel noč v knjižnici, nam do 18. septembra pošlji pismo na naslov Knjižnica Bežigrad, za Leonarda Čuka, Einspielerjeva 1, 1000 Ljubljana ali prebedimozleonardom@mklj.si ali ga oddaj v nabiralnik v knjižnici. V pismu zapiši, zakaj bi želel preživeti noč v knjižnici, katero knjigo bi mu priporočil v branje, starost in svoj naslov. Noč v knjižnici pripravljamo v okviru projekta Noč ima svojo moč.

Koledar

« November 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

thl

pionirska

BZ-logo


S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri