Zgodilo se je

8. november 2017, Trubarjeva hiša literature

V sredo, 8. novembra, smo se v Trubarjevi hiši literature zbrali na zaključku druge delavnice Vzkrik v objemu občutno zajetnejšega števila publike kot prvo leto. Večer se je predstavil z uvodnim nagovorom glavne organizatorke Brine Klampfer, ki nas je popeljala skozi idejno zasnovo delavnice VZKRIK, njen razvoj ter princip dela pod mentorstvom večkratne Grumove nagrajenke, dramatičarke in vsestranske gledališke ustvarjalke Simone Semenič. Zaključni večer delavnic dramskega pisanja Vzkrik.

7. november 2017, Knjižnica Prežihov Voranc

Ob glasbeni spremljavi Veronike Kralj Iglič in Metke Penko Natlačen smo otvorili slikarsko razstavo Mozaik. Mozaik izbrušenih kamenčkov predstavlja raznorodne podobe in vendar se zliva v skladno celoto. Očem prijeten, domačen in topel mozaik različnih slikarskih rokopisov in prijemov pred nas pričara občutek čistega veselja do življenja in umetniškega ustvarjanja. Vsak avtor nam tako prikazuje zanj značilno slikarsko izpoved.

27. oktober 2017, Trubarjeva hiša literature

Monografija proučuje, kako akademski koncept spolov, ko ga prevedejo religijske organizacije, kot na primer Rimokatoliška cerkev, lahko postane mobilizacijsko orodje za in tarča družbenih gibanj. Kako lahko pojasnimo religijske diskurze o spolnih razlikah, ki se spremenijo v množične ulične demonstracije? Kako oblike organizacije in protestov prehajajo preko meja? Kdo so akterke_ji v ozadju teh gibanj? Monografija predstavlja poskus boljšega razumevanja tovrstnih mobilizacij preko njihove transnacionalne primerjave. 

26. oktober 2017, Trubarjeva hiša literature

Vlada je nedavno potrdila strategijo po kateri po letu 2030 v Sloveniji ne bo več mogoča prva registracija avtomobila z notranjim izgorevanjem. Kam se bo torej preselil vir energije ki bo avtomobile poganjal? Imamo v Sloveniji zadostno količino alternativnih virov energije, kot sta vetrna in sončna energija? Kateri obnovljivi viri energije so resnično zeleni in puščajo v okolju najmanjše posledice? Na podobna vprašanja smo skušali odgovoriti na zaključnem dogodku projekta Ekovest, ki so ga v sodelovanju z Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad pripravili v Znanstveni redakciji Radia Študent. V pogovoru sta sodelovala Izidor Ostan Ožbolt, predstavnik Delovnega odbora za okoljevarstvo Študentske Iskre ter doktor Andrej Detela, fizik in izumitelj.

26. oktober 2017, Trubarjeva hiša literature

Jure Vuga se je rodil 12. 11. 1985 v Kopru. Leta 2009 je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz zgodovine umetnosti in sociologije kulture. Za diplomsko nalogo Interpretacija Botticellijeve Pomladi v misterijskem kontekstu je prejel študentsko univerzitetno Prešernovo nagrado. Avgusta 2016 je doktoriral na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani z disertacijo Vpliv Hypnerotomachie Poliphili na Girgionejevo ''Nevihto''. 

25. oktober 2017, Notranjski muzej Postojna

25. 10. smo predstavili letošnji cikel MEGA kviza in tako pričeli z reševanjem.

25. oktober 2017, Knjižnica Prežihov Voranc

Lepota ni le nekakšen dodatek, ki oplemeniti življenje, temveč globoka potreba naše duše. Dovzetnost za lepoto lahko tudi razvijamo in na predavanju smo med drugim govorili o tem, kako jo razvijati in gojiti, da bi bilo naše življenje čim bolj prežeto z njo – naj bo to s pomočjo narave, skozi umetnosti ali na druge načine. Predavala je Klavdija Bažun, članica Nove Akropole.

19. oktober 2017, Knjižnica Otona Župančiča

Marsikdo si zna postaviti vprašanje, zakaj sploh dirigent/dirigentka, če pa so izvajalci tako suvereni, odlični in uigrani. Vendar ni tako. Na tokratnem srečanju smo spregovorili o vlogah in nalogah dirigenta, poslušali in premislili različne vidike tega poklica, hkrati pa se spoznali z največjimi imeni svetovne glasbene zgodovine tega področja.

19. oktober 2017, Slovanska knjižnica

Drugo strokovno predavanje v povezavi s knjižno razstavo Skrajnosti – od oblike do simbola smo posvetili enemu najdragocenejših iluminiranih rokopisov, kar jih najdemo na Balkanu.

18. oktober 2017, Knjižnica Otona Župančiča

Camino je romarska pot do katedrale Santiago de Compostela v Španiji. Petra se je nanjo odpravila dvakrat, najprej je prehodila portugalsko smer Camina, kasneje še Camino del Norte. 1.000 km, 40 dni hoje, večinoma v samoti, polnjenje čutarice z vodo iz potokov, trganje pomaranč in nabiranje fig med potjo.
Stran 1 od 62

Napovednik

Koledar

« November 2017 »
Po To Sr Če Pe So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

thl

pionirska

BZ-logo