Zgodilo se je

8. september 2020, Knjižnica Prežihov Voranc

Razstava fotografij predstavlja najbolj ogrožene vrste živali, ki živijo v Afriki. Črno bela tehnika je prikaz razmer v katerih se trenutno nahaja najbolj izkoriščana celina. Posledice širjenja mest, kmetijskih površin, krčenja gozdov in tuji divji lovci so živali pripeljale na rob izumrtja. Zavedajmo se odgovornosti in naredimo nekaj za svetlobo na koncu temnega tunela.

Več o razstavi >>>

27. avgust 2020, Knjižnica Prežihov Voranc

Domišljija nima meja in tudi različne ovire je ne ustavijo, to smo dokazali udeleženci ustvarjalne delavnice Dajmo jim vetra, podnaslovljene Avtozaver, ki ga vozi pesnik Niko Grafenauer,

Kljub »nenavadnemu času«, kot trenutne življenjske razmere poimenuje večina, se je šest nadobudnih otrok v poletnem dopoldnevu pridružilo dvema knjižničarkama na potovanju po deželi domišljije z Avtozavrom. Avtozaver, mladinska pesnitev avtorja Nika Grafenauerja, ponuja številne izhodiščne ideje za ustvarjanje, seznanjanje s prometom in raziskovanje sveta avtomobilizma, zato smo ob začetku naše delavnice prisluhnili zgodbi pesnitve in nadaljnji pogovor navezali na spoznavanje in razlago pomena prometnih znakov. Ugotovitev, kakšnih oblik le ti so, smo nato uporabili pri naslednji nalogi našega druženja-preizkusu slaščičarskih sposobnosti. Ob spretni uporabi tehtnice so se v posodah kmalu gnetle vse sestavine za piškote. Ko je bilo testo dobro pregneteno, se je vsak izmed udeležencev preizkusil v valjanju in oblikovanju. Kmalu se je po atriju razširil prijeten vonj po prvih pečenih piškotih. Pregnati smo morali željo po poizkušanju piškotov okrogle, kvadratne in trikotne oblike, zato smo misli preusmerili k svojim avtozavrom. Na voljo je bilo veliko odpadne kartonaste embalaže, zamaškov in nekaj okrasnih detajlov, zato je vsak lahko ustvaril sanjski avto po svoji zamisli. Že med ustvarjanjem so želodčki napovedali, da prihaja čas za malico.

Po okrepčilu smo se lahko lotili zadnjega dejanja peke piškotov, okraševanju oziroma poslikavi. S pomočjo jedilnih barv smo običajne piškote spremenili v prave užitne prometne znake. Zadnje dejanje našega druženja pa je bil preizkus naših avtozavrov. Vsakega je bilo potrebno najprej opravit v avtopralnici, preden je nadaljeval pot do poligona za testiranje znanja in spretnosti. Kdor je želel, je naredil ogrevalni krog, nato pa je stekla dirkaška tekma. Na zoženju ceste je sicer prišlo do zastoja in so zato nekateri dirkači zaostali, a je hitrejše presenetila rdeča luč na semaforju, zato so skoraj enakovredno vsi uspešno zaključili tekmo.

Podelili smo še mnenja o delavnici, pospravili zadnje potrebščine in razigrani otroci so navdušeni odšli domov.

31. avgust 2020, Knjižnica Prežihov Voranc

Ob zaključku razstave Mr. Covid, ki je bila od 6. julija na ogled v Knjižnici Prežihov Voranc, smo podrobneje predstavili avtorjev ustvarjalni proces v času karantene. Takrat je nastalo šest ogromnih portretov 2,5 x 2,5 metra oziroma sedem slik za sedem tednov karantene. Izmenjali smo si tudi občutke, ki so jih v nas vzbudile velike podobe.

Dogodek je obogatil glasbeni gost Žiga Jenko, znan tudi kot Ž, ki je vokalist, kitarist, improvizator, nojzer in raziskovalec zvoka. Je član nekdanjih zasedb Rhythm Thieves, Crazed Farmers in oOo in glasbeni novinar. Med karanteno je bil zelo ustvarjalen, rezultat česar sta dva nova objavljena albuma 10 km in Two-way ticket. Njegova glasba je odziv na čas, ki ga živimo. Na dogodku je izvajal glasbo v slogu albuma Paperwork.

24. - 28. avgust 2020, Knjižnica Polje

 

V petih dneh smo v Kreativnici knjižnice Polje spoznali algoritme, 3D tiskanje in programiranje Arduino krmilnika. Ustvarili smo interaktivni avdio vizualni inštrument, zadnji dan pa smo si ogledali dokumentarni film o slovenskih hekerjih. Vsak dan smo se podružili na malici v atriju knjižnice, na koncu pa smo prejeli še spričevala.

junij–avgust 2020, Knjižnica Polje

Slikarska razstava diplomantke Visoke šole za risanje in slikanje Arthouse Vesne Kirbiš je v zaloški knjižnici na ogled do 25. avgusta 2020.

22. julij 2020, Knjižnica dr. France Škerl

Že poznate plastožerje? Izdelovali smo jih na tokratni delavnici.

8. julij 2020, Knjižnica dr. France Škerl

Iz papirja smo izdelovali barvite japonske krape Koinobori – simbol otroške sreče in odlične lovilce vetra. Pripeli smo jih na pisane vrvi in preizkusili, kako plavajo v vetru.

18. februar 2020, Knjižnica Prežihov Voranc

Med zimskimi počitnicami in en teden pred Pustom smo v Knjižnici Prežihov Voranc v sodelovanju z Veleposlaništvom Brazilije v Ljubljani in KUD Galerijo C. C. U. organizirali prvi dogodek v okviru projekta Multi-kul-praktik.

4. februar 2020, Knjižnica Prežihov Voranc

Razstavljene fotografije so nastale ob obisku indijske pokrajine Radžastan.

5. februar 2020, Knjižnica Zalog

Skupina slikarjev, ki dela v prostorih Dnevnega centra aktivnosti v Zalogu pod mentorstvom Vande Žužek, se je v letošnji sezoni odločila, da ustvari slike pod naslovom Ena slika v triptihu. Tako so si izbrali eno sliko in jo razdelili na tri platna. Razstava je posvečena slovenskemu kulturnemu prazniku. Program smo nadaljevali z nastopom učencev glasbene šole Moste-Polje ter kamišibaj predstave, ki jo je zaigrala gospa Dragica Ropret Žumer.

Stran 1 od 89

Napovednik

Koledar

« September 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri