Zgodilo se je

10. december 2018, Knjižnica Prežihov Voranc

Pri založbi Beletrina je pred kratkim izšel roman ustvarjalca Dušana Merca, ki si upa glasno in jasno zapisati svoje kritike in pogled na naš vsakdan. Tokratna zgodba sloni na resničnih zgodovinskih dejstvih, tajnih obsodbah deveterice, ki so se zgodile leta 1984 na vojaškem sodišču v Ljubljani. In ker je glavni pripovedovalec zanimive zgodbe knjižničar, sta se v vlogo moderatorjev vživela sodelavca, knjižničarja Barbara Marinčič in Rok Dežman.

6. december 2018, Knjižnica Prežihov Voranc

Nova Schola Labacensis se pod vodstvom lutnjista Borisa Šinigoja posveča izvajanju evropske srednjeveške, renesančne in baročne glasbe ter orientalskega glasbenega izročila.

28. november 2018, Knjižnica Šiška; 29. november 2018, Knjižnica Šentvid; 4.december 2018, Knjižnica Vodice

V tem prednovoletnem času se v knjižnicah potrudimo, da pričaramo našim najmlajšim obiskovalcem prav posebno praznično vzdušje. Letos smo pripravili presenečenje na naših rednih urah pravljic. Namesto te smo gostili Gledališče Smejček s čisto pravimi gledališkimi predstavami. Ogledali smo si naslednje igrice: v Knjižnici Šiška Ovčka, ki je prišla na večerjo, v Šentvidu Pravljico o zlatem lončku in v Vodicah Moj prijatelj, dobri mož, na katero smo povabili vse vrtčevske skupine otrok v Občini Vodice. Vse tri igrice so bile odlično obiskane in otroci so uživali! Kako luštno je bilo, si lahko pogledate na spodnjih fotografijah.

20. november 2018, Knjižnica Otona Župančiča

Problematika beguncev, azilantov, statusa mednarodne zaščite, priseljencev in njihove integracije v slovensko družbo je še vedno pereča. Na pogovorni večer smo zato povabili predstavnike Slovenske filantropije – združenja za promocijo prostovoljstva, ki deluje na področju migracij; Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij – PIC, ki pravno pomaga posameznikom in ranljivim skupinam pri varstvu njihovih temeljnih pravic ter Društvo za razvoj in povezovanje družbenih ved in kultur Odnos, ki med drugim zagotavlja celostno pomoč osebam z mednarodno zaščito pri vključevanju v družbo.

21. november 2018, Trubarjeva hiša literature

Kakšen izziv pomeni islam za sekularizirano Evropo in kakšen izziv pomeni sekularizirana Evropa za sedanji islam in njegove (z)možnosti? Ali taka Evropa lahko (p)ostane normalen življenjski prostor za islam in muslimane, ne da bi se odpovedala svojim zgodovinsko težko pridobljenim in uveljavljenim načelom in vrednotam? Sociolog religije dr. Marko Kerševan je zaslužni profesor Univerze v Ljubljani. Dogodek organizira SPD Primož Trubar.

19. november 2018, Trubarjeva hiša literature

Ali v Sloveniji obstajajo uprizoritve, ki jih lahko razumemo kot primer lezbičnega gledališča? Kako sploh konceptualizirati ta pojem in ali ima model takšnega gledališča v Sloveniji lahko prihodnost? In kaj je gledališče čišče, žanr, ki ga je Maja Šorli v Manifestu za novo gledališče v reviji Dialogi leta 2017 definirala kot obrobno, a hkrati osvobojeno gledališko prakso. 

16. in 17. november, Slovanska knjižnica

V petek, 16., in v soboto, 17. novembra, je bilo v Slovanski knjižnici še posebej slovesno: 100-letnico smrti našega velikega literata Ivana Cankarja smo obeležili z branjem njegovih del – v 24 urah se je ob njegovi besedi zvrstilo natanko 100 bralcev, ki je prebralo 100 njegovih del.

16. november 2018, Knjižnica Prežihov Voranc

V petek, 16. 11. 2018, smo v prostorih knjižnice organizirali zaključno prireditev sezone spletnega kviza Robinzonijada v informacijski džungli. S svojim nastopom nas je nasmejal trio kvartet Prešane kislice, ki je tudi podelil nagrade letošnjim nagrajencem. Ti in ostali reševalci kvizov so se ob tej priložnosti lahko med seboj spoznali, se družili in podali predloge za vsebino kvizov v naslednji sezoni, ob tem pa se kot vsako leto še malo posladkali.

13. november 2018, Trubarjeva hiša literature

Ob izidu romana Preiskovalec je bil na obisku v Ljubljani Dragan Velikić. Eden najprepoznavnejših srbskih pisateljev si je ugled doma in v svetu pridobil tudi s svojim publicističnim delom. Preiskovalec je bila leta 2016 najbolj izposojana knjiga v mreži javnih knjižnic Srbije. V slovenščini imamo prevedenih več njegovih knjig, Cankarjeva založba je leta 2014 v zbirki Moderni klasiki izdala roman Bonavia.

8. november 2018, Trubarjeva hiša literature

Jakob J. Kenda je prevajalec, ki je v slovenščino prelil čarobni svet Harryja Potterja, doktor literarnih ved, po potrebi krizni menedžer v kulturi in zagnan potohodec – prvi Slovenec, ki je prehodil slovito Apalaško pot. V pogovoru s Tino Košir sta se posvetila knjigam, ki so ga kot bralca najbolj navdušile, navdihnile in zaznamovale.

Stran 1 od 77

Napovednik

Koledar


« December 2018 »
Po To Sr Če Pe So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

thl

pionirska

BZ-logo