Anti-gender campaigns in Europe

27. oktober 2017, Trubarjeva hiša literature

Monografija proučuje, kako akademski koncept spolov, ko ga prevedejo religijske organizacije, kot na primer Rimokatoliška cerkev, lahko postane mobilizacijsko orodje za in tarča družbenih gibanj. Kako lahko pojasnimo religijske diskurze o spolnih razlikah, ki se spremenijo v množične ulične demonstracije? Kako oblike organizacije in protestov prehajajo preko meja? Kdo so akterke_ji v ozadju teh gibanj? Monografija predstavlja poskus boljšega razumevanja tovrstnih mobilizacij preko njihove transnacionalne primerjave. 

Osredotoča se na nacionalne manifestacije v enajstih evropskih državah, vključno z Rusijo, od množičnih uličnih protestov do drugih oblik upora, kot na primer email bombardiranje in ulične nočne straže. Proučuje prepletanje religijskih politik z vzponom populizma in nacionalističnimi bojaznimi v sodobni Evropi. O knjigi sta spregovorila Aleksandar Štulhofer in Roman Kuhar. Pogovor je vodila Nina Perger.

Aleksandar Štulhofer je predstojnik katedre za seksologijo na oddelku za sociologijo zagrebške Filozofske fakultete. Deluje tudi kot terapevt in je soavtor novega hrvaškega šolskega programa zdravstvene vzgoje, ki je nedavno povzročil burna nasprotovanja. Roman Kuhar je sociolog, profesor na Oddelku za sociologijo na Filozofski fakulteti UL. Raziskovalno se ukvarja z LGBT in kvir študijami, družbenimi gibanji, državljanstvom in seksualnostjo.

Napovednik

Koledar

« Oktober 2018 »
Po To Sr Če Pe So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

thl

pionirska

BZ-logo