Pavel Kunaver: Sivi volk – dr. Jurij Kunaver

16. marec 2018, Slovanska knjižnica

Predstavitev knjige o Pavlu Kunaverju – Sivem volku izpod peresa Jurija Kunaverja je v dvorano Slovanske knjižnice privabila množico obiskovalcev.

Najprej so zbrane s pesmijo pozdravili taborniki iz rodu Sivi volk Ljubljana, nato pa je besedo prevzel dr. Matjaž Vrtovec, nekdaj prvi načelnik omenjenega taborniškega rodu, ki je o Pavlu Kunaverju povedal številne zanimive zgodbe. Na odru mu je sledil Jurij Primožič iz Slovanske knjižnice, ki je predstavil avtorja knjige, prof. Jurija Kunaverja. Avtor je nato ob številnih izbranih fotografijah spregovoril o knjigi ter o življenju in delu Pavla Kunaverja, vzgojitelja, geografa, alpinista, drenovca, jamarja, skavta-tabornika, astronoma, umetnika, naravovarstvenika in pisatelja.

 

Pavel Kunaver je bil v eni osebi hkrati neumoren raziskovalec in občudovalec narave, njen varuh in razlagalec ter opisovalec, s čimer si je prizadeval prepričati in vzgajati čim širši krog mladih in odraslih. Bil je pravi poljudni znanstvenik, nedosegljiv v govorniškem in strokovnem žaru, s katerim je očaral vsakogar.
(Jurij Kunaver, avtor knjige)

Kdor ga je poznal, ta ga pozna. Kdor ga je srečal, ga srečuje vsak dan. Pozabil ga ni nihče. Kajti vsak, ki je imel srečo, da je lahko stopal z njim, je bil izbran. Izbran v množico , ki je našla svoje zavetje in svoj mir v tišini narave katero je sam tako ljubil in oboževal. Vsa svoja znanja je prenašal z odprtimi rokami in srcem na mladi rod kot profesor geografije, ustanovitelj šolskih naravoslovnih krožkov, jamar, skavt, planinec, smučar, mladinski pisatelj, astronom in zaščitnik narave.
(Jurij Primožič, Slovanska knjižnica)

Več o življenju in delu Pavla Kunaverja si lahko ogledate v virtualni razstavi Slovanske knjižnice.

Napovednik

napovenik januar 2019

Arhiv

 
 
 
 

Koledar


« Januar 2019 »
Po To Sr Če Pe So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

thl

pionirska

BZ-logo