Sprehod po ljubljanskih gostilnah – Barbara Pečnik

23. oktober 2018, Slovanska knjižnica

Zadnji letošnji domoznanski večer iz cikla Ljubljana v gibljivih slikah smo posvetili ljubljanskemu gostinstvu, ki je bilo skozi vsa obdobja dobro razvito. V našem glavnem mestu je bilo mogoče najti vse tipe gostišč, od najboljših hotelov, restavracij, kavarn, boljših gostiln do manjših zakotnih beznic. Gostišča so tako imela zelo pomembno funkcijo v oblikovanju družabnega življenja vseh slojev v mestu.

Po ogledu kratkih dokumentarnih posnetkov iz TV arhiva in dokumentacije RTV Slovenija, na katerih je bil ujet utrip življenja Ljubljane in nekaterih njenih gostiščih v 60-ih in 70-ih letih prejšnjega stoletja, smo prisluhnili predavanju Barbare Pečnik. Spregovorila nam je o ljubljanskih gostilnah, gostilničarjih, pravilih obnašanja, bontonu in vlogi žensk na prelomu 19. In 20. stoletja.

Kako se obnašati v gostilnah so narekovali številni bontoni, ki so jih napisali različni avtorji predvsem v 2. polovici 19. stoletja in začetku 20. stoletja. V svojih bontonih so avtorji poudarjali različne vidike dobrega vedenja, mnogi pa so se strinjali, da si je v gostilni pri mizi zelo nedostojno in neolikano čistiti nohte, česati brado ali brke ter celo pljuvati po tleh.

O pljuvanju je pisal tudi Mirko Černič (1884–1956), slovenski zdravnik, kirurg, medicinski terminolog in pisec. Meni je, da je bilo gnusno pljuvanje je na dnevnem redu ne samo v gostilnah na kmetih, ampak tudi v marsikateri mestni in primestni krčmi. Gostilniška tla so se mnogokrat kar svetila od pljunkov raznih tobakarjev in čikarjev, vendar se ti niso kaj dosti menili za opozorila, da to ni le gnusno, ampak tudi nezdravo ter pravo leglo bakterij in nalezljivih bolezni.

Samo zaradi lakote in žeje gre Slovenec malokedaj v krčmo, žene ga tje hrepenenje po zabavi, po društvu v zavezi. Krčmar in krčmarica se morata pogovorov redno udeleževati in pivce kratkočasiti. Če to razumeta, sreča za nju, s tem pripomočkom se najprej obogati, kratkočasnemu krčmarju odpusti se vsaka surovost in napaka, pustemu pa se graja še vino, ko bi bilo najbolje.

Janez Trdina, Prigode in opombe, zapisna knjižica 23, 1878, str. 4 (povzeto po: Ložar, Stare gostilne, str. 10).

Napovednik

Koledar

« April 2019 »
Po To Sr Če Pe So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

thl

pionirska

BZ-logo