Hypokrisis-Fenomenološka interpretacija Aristotelovih epohalnih del – dr. Valentin Kalan

11. februar 2019, Knjižnica Otona Župančiča

Naš največji poznavalec in prevajalec Aristotelovih del, profesor v pokoju z ljubljanskega Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete dr. Valentin Kalan, se je ob izidu svoje nove knjige Hypokrisis – Fenomenološka interpretacija Aristotelovih epohalnih del zapletel v pogovor z dr. Tomažem Grušovnikom, predsednikom Slovenskega filozofskega društva. 

Knjiga, ki predstavlja krono ustvarjalnega dela profesorja Kalana, predstavlja izbor nekaterih njegovih najvidnejših objav, ki pa so nadgrajene z novimi študijami s področja razumevanja Aristotela v luči Heideggerjeve filozofije. Knjiga tako posega na področje ontologije, metafizike, filozofske psihologije, kozmologije in tudi politike. Beseda hypokrisis, ki jo je avtor izbral za naslov izbora svojih najpomembnejših besedil o Aristotelu, že sama namiguje na hermenevtični pristop poznavalca antične grške filozofije, saj izvorno pomeni razjasnjenje«, »tolmačenja, razlago, napoved, presojo, kar je blizu besedam hermenevtika in interpretacija.

Pogovor o knjigi tako ni zadeval le zgodovine filozofije, temveč se je preko poskusa razumevanja zgodovinskosti same skušal dotakniti nekaterih najbolj relevantnih problemov sodobnega časa, saj je, tako kot je že v preteklosti pripomnil profesor Kalan, njegovo zanimanje za zgodovino filozofije pravzaprav zraslo iz zanimanja za aktualnost sodobne filozofije. Prav razumevanje tega momenta hermenevtičnega mišljenja pa je pogovoru dalo tudi družbeno-kritično noto, saj sta se sogovornika med drugim spraševala, kaj za življenje sodobnega človeka pomeni dejstvo, da je filozofija danes tako v šoli kot v družbenem življenju potisnjena na obrobje, pri čemer so ji nekatere njene tradicionalne discipline – kot sta denimo etika in logika – odtujene in pripisane drugim znanostim.

Vabljeni, da prisluhnete posnetku pogovora (vir: Slovensko filozofsko društvo).

Napovednik

Koledar

« Maj 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri