Brivnik zanj, epilator zanjo – Inštitut 8. marec

10. december 2018, Trubarjeva hiša literature

V potrošnem svetu nam oglaševanje podaja ideje o tem, kako moramo izgledati, kaj moramo kupovati in kako te izdelke uporabljati, da bomo kar najbolje ustrezali družbeno pričakovani podobi uspešne in srečne osebe. Ti standardi se, seveda, vedno razlikujejo glede na spol. Ženska mora biti urejena, vitka, aktivna, družabna, najboljša v vsem, kar počne, in ob tem uživati, biti srečna. Velikokrat je še prikazana v vlogi matere in žene. 

Vedno višji standardi se prav tako postavljajo za izgled moških. Ti morajo imeti izklesano telo ali pa morajo biti uglajeni, postavni, šarmantni oz. privlačni, taki, da bi si jih želela vsaka. A to so zgolj umetno ustvarjene podobe, ki različnim industrijam prinašajo milijone. Medtem ko se industrija bogati, se v družbi normalizirajo vsiljene podobe o domnevno pravilnih družbenih vlogah, ki nam jih prikazuje oglaševanje. Začnemo jih podzavestno prevzemati, s tem reproducirati obstoječi družbeni red in poleg tega zavračati vse, kar se od tega reda odklanja. Zato se moramo zoperstaviti pristranskim in stereotipnim podobam, ki so nam vsiljene prek oglasov in drugih orodji potrošniške družbe, ter ustvariti prostor, ki bo vključujoč za vse ljudi. Na pogovoru so sodelovale: Irena Sumi, Sinja Čož in Breda Luthar.

Napovednik

Koledar

« Maj 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri