Pogovor z Nikom Grafenauerjem

28. februar 2019, Trubarjeva hiša literature

Pesnik, pripovednik, esejist, prevajalec in publicist Niko Grafenauer je po končanem učiteljišču študiral primerjalno književnost in literarno teorijo na ljubljanski Filozofski fakulteti. Bil je urednik pri založbi Mladinska knjiga, glavni urednik revije Problemi, Nove revije ter časopisa Ampak, več let je bil urednik in direktor založbe Nova revija.

S prvo pesniško zbirko Večer pred praznikom se pesnik navezuje na ekspresionistično izročilo ter se usmerja v modernizem, v zbirkah Stiska jezika in v Štukaturah pa pesnik potrjuje svojo idejno in oblikovno različico modernističnega pesništva. Soneti v Štukaturah pomenijo razkošje doživetja jezika. Grafenauerjeva jezikovna inovativnost, slojevitost se nadaljuje v knjigah Palimpsesti, Izbrisi, Odtisi in v Nočitvah. V pesnikovem opusu se prepletajo in prekrivajo nanosi bivanja: življenje in smrt, ljubezen in resignacija, privid in resnica, glas in molk, ujetost jaza in usodnost jezika, njegova poezija pomeni sam vrh slovenskega pesniškega modernizma. Niko Grafenauer se je uveljavil tudi kot esejist in prevajalec poezije. Njegova esejistika priča, da zna teoretično in kritično razčlenjevati pesniške svetove drugih pesnikov. V svojih esejističnih delih analitično vrednoti ne le posamezne avtorje, ampak tudi pojave v družbi in ustvarjalnost v času. Svoja poetološka besedila je zbral v knjigi Odisejev labirint. V slovenščino je tudi prevedel mnogo pesnikov: Gottfrieda Benna, Friedericha Hölderlina, Paula Celana, Else Lasker-Schüler, Huga von Hoffmansthala, Hansa Magnusa Enzesbergerja in mnoge druge ter roman Reinerja Maria Rilkeja. Njegove pesmi so prevedene v številne tuje jezike. Leta 1997 je prejel Prešernovo nagrado, dve Levstikovi nagradi, Kajuhovo nagrado, Jenkovo nagrado ter Sovretovo nagrado. Leta 2003 je bil izvoljen za izrednega člana, leta 2009 pa rednega člana SAZU. 

Pogovor je vodil Andrej Lokar. Dogodek je potekal v organizaciji KUD KDO?

thlsidebar

pionirska


Koledar

« Maj 2021 »
Po To Sr Če Pe So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri