Zasebno je politično: kritične študije vsakdanjega življenja

6. marec 2019, Trubarjeva hiša literature

V delu Zasebno je politično: kritične študije vsakdanjega življenja avtorice obravnavajo vsakdanje življenje v prepletu z družbenimi strukturami in družbenimi razmerji moči. Z najbolj znanim feminističnim sloganom »Zasebno je politično!« izpostavljajo to, da zasebno ni odporno na razmerja moči in ni nezaznamovano z zatiralskimi praksami. Ravno obratno, zasebnost je »zatiralska in patriarhalna«. Z dotičnim delom se, kot zapišejo avtorice, upirajo in izmikajo lažni antinomiji med teorizacijami in aktivizmom, med »raziskovanjem in družbenim angažiranjem« in v družboslovnih znanostih iščejo in realizirajo njihov »emancipatorni potencial«. Delo sestoji iz treh vsebinskih sklopov, vključno z epistemologijo vsakdanjega življenja, metodologijo vsakdanjega življenja in s praksami vsakdanjega življenja, kjer avtorice obravnavajo vsakdanje življenje v njegovih različnih pojavnostih in skozi različne fokuse, od fokusa na političnost mladih, družine, revščino starejših žensk, vsakdanje življenje gejev in lezbijk, prehranske oglase v času socializma, migracije, pojave samosledenja in seksizme v visokošolskem prostoru.

Pogovor, ki je predhodil 8. marcu, je bil temu primerno feministično obarvan. Kot tak je med drugim obravnaval tudi družbenozgodovinski kontekst feminističnega slogana »zasebno je politično«, njegovo umeščanje danes, pa tudi pomen in domet »mikro sociologije« in študij vsakdanjega življenja, še posebej v navezavi na njihove emancipatorne potenciale.

O knjigi so spregovorile red. prof. dr. Mirjana Ule, izr. prof. dr. Tanja Kamin in red. prof. dr. Alenka Švab. Pogovor je vodila asist. dr. Jasna Podreka. Dogodek je organiziralo Slovensko sociološko društvo.

thlsidebar

pionirska


Koledar

« Maj 2021 »
Po To Sr Če Pe So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri