Multi-kul-praktik: spoznaj tuje kulture

4. marec - 6. april 2019, Knjižnica Prežihov Voranc

Letos smo se pri projektu Multi-kul-praktik posvetili naši sosedi, Hrvaški, bolj natančno Hrvaškemu Zagorju in legendi, ki povezuje Slovenijo in Hrvaško. O kateri legendi je govora? O legendi o prepovedani ljubezni med Friderikom II. Celjskim in Veroniko Deseniško.

Ta tragična ljubezenska zgodba je še vedno živa v obeh državah, razlikuje se le nekaj podrobnosti. Ker smo želeli, da bi ljudje to poznali, smo v sodelovanju z muzejem Dvor Veliki Tabor iz Hrvaškega Zagorja 4. marca postavili razstavo z naslovom Veronika iz Desinića preko Celja do Ljubljane. Napovednik za razstavo si lahko ogledate tukaj.

Na razstavi smo predstavili različice legende, Veroniko, ki so jo ustvarili slovenski in hrvaški pisatelji, dramaturgi, slikarji, skladatelji … in najpomembnejše značilnosti Hrvaškega Zagorja. Izbrali smo tudi nekaj besed in stavkov iz legende o Veroniki in Frideriku in jih predstavili v slovenskem jeziku, v kajkavskem narečju in v hrvaškem jeziku. Obiskovalci razstave so si lahko ogledali tudi razliko med lepoglavsko in idrijsko čipko, prebrali nekaj receptov značilnih zagorskih jedi in to, da kravata izhaja iz Hrvaške. Letos smo se povezali tudi s projektom Robinzonijada v informacijski džungli in sestavili tri kvize: o Veroniki, kravati in Krapini. Obiskovalci razstave so lahko do kvizov dostopali preko priloženih QR kod. Če bi želeli rešiti katerega od kvizov, to lahko storite tukaj.

V začetku aprila pa smo začeli s t.i. mini festivalom. Ker je rap močno prisoten na hrvaški glasbeni sceni, smo v četrtek, 4. 4. organizirali projekcijo filma V letu hip hopa slovenskega režiserja Borisa Petkovića.

V petek, 5. 4., zvečer smo gostili kustosinjo in muzejsko pedagoginjo iz muzeja Dvor Veliki Tabor mag. Kristino Pavlović, ki je v hrvaščini izvedla predavanje Veronika: skrivnostna ženska, ogledalo svojega časa. Izvedeli smo, da o Veroniki ne vemo praktično ničesar. Ne vemo, kdaj in kje se je rodila, ne vemo, kako je izgledala, ne vemo, kakšnega stanu je bila, ne vemo niti, zakaj je postala tako pomembna, da je bil Friderik pripravljen tvegati vse, da se je z njo lahko poročil. Zanimivo je, da se o njej še danes toliko govori, čeprav o Veroniki ne vemo praktično ničesar. Predavanja se je udeležilo veliko ljudi, ki so imeli po koncu precej vprašanj. Posnetek celega predavanja si lahko ogledate tukaj.

V soboto, 6. 4., smo spet izvedli Multi-kul-druženje, družinsko dopoldne za družine. Letos je bil obisk še večji kot lansko leto. Postavili smo 6 postaj ustvarjalnih delavnic. Obiskovalci so se lahko preizkusili v izdelavi zmajevih jajc (to je bilo povezano z legendo o Ljubljanskem zmaju), iz gline so lahko izdelali vilo Meluzine (povezava z Velikim Taborom – legenda sicer izhaja iz Francije, a jo poznajo tudi v gradu Veliki Tabor), lahko so iz lesenih kock sestavljali grad Veliki Tabor, poskusili rešiti enega od spletnih kvizov, izdelati vrtnico (povezava z Veroniko, domačini iz okolice ruševin gradu Fridrihštajn v Kočevju, vrtnico, ki tam raste, imenujejo Veronikina roža) ali se preizkusiti v spominu oz. poznavanju hrvaških besed, povezanih z Velikim Taborom in Veroniko.

Okoli 11. ure so se vsi prisotni otroci podali na lov za zmajevim zakladom… Preiskati so morali kar precejšen kos knjižnice, da so našli dva ključa in kodo za ključavnico, ampak na koncu jim je uspelo in dokopali so se do zmajevih jajc. Ker so otroci uspešno rešili zaklad, smo zatem izvedli še nagradno žrebanje. Nagrad je bilo kar nekaj, od majhnih (knjižnih) do večjih (enoletna članarina za knjižnico) in glavne nagrade, ki so jo prispevali Muzeji Hrvaškega Zagorja. To je bila družinska vstopnica v tri izmed muzejev. Mihaela, ki je bila izžrebana za glavno nagrado, je bila zelo vesela.

Kot lani, so se tudi letos za sodelovanje lahko prijavili vrtci. Letos so slišali legendo o vili Meluzini, legendo o Veroniki in Frideriku in legendo o zmaju iz Klanječkega jezera. Naučili so se tudi nekaj hrvaških besed, skupaj smo namreč peli pesmico Kad si sretan.

Tukaj lahko v dveh minutah in pol pregledate vse dogajanje letošnjega Multi-kul-praktika. Naslednje leto pa… Kdo ve? Mogoče odletimo čez ocean.

Pripravili: Silvija Štraus in mag. Maja Šefman

Napovednik

Koledar

« April 2019 »
Po To Sr Če Pe So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

thl

pionirska

BZ-logo