Podoba branja danes – knjiga, branje, mesto

25. september 2019, Trubarjeva hiša literature

Na okrogli mizi z naslovom Podoba branja danes – knjiga, branje, mesto –, smo razmišljali o percepciji branja danes, položaju knjige v družbi digitalnih medijev, razmerjih med akterji, ki delujejo na področju knjige in drugih vprašanjih, povezanih s stanjem in razmerami na področju knjige in branja danes. Z nami so bili pisatelj in izdajatelj Tomo Kočar, profesorica Oddelka za bibliotekarstvo Filozofske fakultete Polona Vilar, knjižna blogerka Nina Prešern in Lenart J. Kučić, raziskovalec in publicist, pogovor je vodila Tatjana Pristolič.

Sodelujoči na okrogli mizi:

Tomo Kočar - Pisatelj, izdajatelj in publicist začel je davnega 1991 z roman Zmaji so. Bil je radijski voditelj, znan glas Radia Študent, imrovizator (Improliga), pisal je za številne slovenske časopise in revije, od leta 1997 redno sodeluje z Radiom Slovenija kot avtor radijskih iger. Je avtor slikanic in knjig ter kaset in zgoščenk pravljic za za otroke. V zadnjem času se veliko posveča teoriji pravljice kot avtor prispevkov na različnih portalih, od RTV Slovenije do različnih spletnih dnevnikov.

Lenart J. Kučić - Publicist, novinar in kolumnist ter raziskovalec, med področja njegovega zanimanja sodi spremljanje sprememb na področjih medijske, telekomunikacijske in informacijske industrije, poznavalec področja komuniciranja in medijev, vplivov medijskega lastništva na razmere na področju medijskega komuniciranja, medijske problematike. Ja avtor in soavtor knjig s področja medijev in soustanovitelj neodvisnega kritičnega portala Pod črto.

Polona Vilar - Doktorica znanosti, profesorica na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Njeno strokovno področje obsega raziskovanje uporabnikov informacijskih virov, informacijsko pismenost itd., avtorica knjig o branju, bralni pismenosti, bralni kulturi, spletu. Je predstojnica Oddelka.

Nina Prešern - Knjižna blogerka , profesorica slovenščine, ki je svoja dva trajna hobija – branje in brskanje po spletu – združila kot avtorica prispevkov o knjigah na blogu Gospodična knjiga, blogu, ki ga piše od leta 2011 – takrat imenovan Bralnica.si, kjer kot Gospodična knjiga »niza živahne vtise o kakovostni literaturi in življenju kot takem«.

Tatjana Pristolič - Univerzitetna diplomirana novinarka, smer kultura, V Mestni knjižnici Ljubljana je zaposlena kot organizatorka kulturnega programa, kjer vodi projekt Mesto bere in sodeluje pri projektih s področja prireditev, literarnih dogodkov in promocije branja.

Koledar

« Avgust 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri