Arhitektura moderne in das Unheimliche: Heidegger, Freud in Le Corbusier

11. junij 2019, Trubarjeva hiša literature

Knjiga Arhitektura moderne in das Unheimliche prinaša skupno branje filozofije (Heidegger), psihoanalize (Freud) in arhitekture (Le Corbusier) o tesnobi moderne. To grozljivo nedomačnost, ki jo označuje nemški das Unheimliche, povezuje tudi z domom in bivanjem v moderni. 

Na predavanju in pogovoru sta sodelovala avtorica Mateja Kurir in urednik Dean Komel. Srečanje je povezovala Urška Jurman. Das Unheimliche je tisto nedomače, grozljivo in strašljivo, ki pri Freudu in Heideggerju izhaja iz najbolj domačega in varnega, obenem pa je tudi eden od običajno spregledanih skupnih točk njunega dela. To je tudi ravnina, na kateri moderna in modernistična arhitektura, kot jo je oblikoval tudi Le Corbusier, zasije v drugačni perspektivi. Jedro arhitekture in metropole moderne bi morebiti lahko prebrali ravno skozi okular te grozljivosti das Unheimliche. Knjiga v slovenski kulturni prostor prinaša prvo poglobljeno analizo prepleta moderne in njene arhitekture z grozljivo tesnobnostjo, ki jo označuje termin das Unheimliche. Predgovor h knjigi je napisal Aleš Vodopivec, strokovni recenziji pa Žarko Paić in Mladen Dolar. Knjiga je izšla pri Inštitutu Nove Revije s podporo Agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, oblikoval jo je Ivian Kan Mujezinović.

Napovednik

Koledar

« Maj 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri