Ma-tematični dan v Mestni knjižnici Ljubljana

24. april 2012, Knjižnica Otona Župančiča

V torek, 24. aprila 2012, smo v Mestni knjižnici Ljubljana organizirali matematični dan za vso družino, ki je potekal v Knjižnici Otona Župančiča. Odvijala so se poljudna predavanja, obiskovalci so se lahko preizkusili na različnih delavnicah ali pa so si ogledali katero od razstav ali video projekcij.

Tema dogodka so bili kristali in kvazikristali, in sicer v čast Danu Shechtmanu, letošnjemu Nobelovemu nagrajencu, ki se ukvarja ravno s to tematiko.

V mediateki so potekale štiri ustvarjalno-izobraževalne delavnice, in sicer Zlati rombski poliedri Izidorja Hafnerja, Zgradimo velik kvazikristal madžarskih strokovnjakov Ildiko Szabo in Györgya Darvasa ter dve delavnici Matheme, zavoda za popularizacijo matematike, Mozaiki in Sestavi svoj kristal .

V učilnici v mediateki je imel najprej Slavik Jablan z Matematičnega inštituta v Beogradu predavanje z naslovom Očitne iluzije in skrite resničnosti: vizualna matematika na delu . Predavanje pa je nadaljeval še v delavnico z naslovom Poglej in sestavi - Vasarelyjeva igralnica . Kasneje pa je v tej učilnici potekalo še predavanje z naslovom Petkratna simetrija v neživi naravi - skrivne povezave odkritja kvazikristalov Györgya Darvasa z Madžarske.

Mediateka je bila popestrena še z dvema razstavama. V učilnici je bila likovna razstava Kvazikristalni svet diplomirane slikarke Teje Krašek. Pred učilnico pa je bila razstava z naslovom Kristali, kot jih oblikuje narava , ki jo je pripravil Prirodoslovni muzej Slovenije. Poleg ogleda primerkov kristalov v vitrini so na interaktivnem delu razstave obiskovalci lahko dva kristala tudi pretipali in preizkusili njuno magnetnost.

Na ogled so bili tudi filmski posnetki z obravnavano tematiko. Na računalnikih v mediateki so bili na ogled različni krajši matematični posnetki, na televizijskem zaslonu pa video animacije Teje Krašek.

Na strokovnem oddelku v 1. nadstropju so kolegi pripravili dve knjižni razstavi – eno posvečeno Nobelovemu nagrajencu Danu Shechtmanu, drugo pa posvečeno kristalom in različni matematični literaturi.

Na mladinskem oddelku Knjižnice Otona Župančiča je bila matematično obarvana redna torkova ura pravljic . Po pravljici pa so se otroci lahko udeležili še ustvarjalne delavnice Barviti vzorci , ki jo je vodila Urša Jurak. Še vedno pa je na oddelku na ogled tudi razstava Vesolje poliedrov .

Dogodka se je udeležilo veliko število obiskovalcev, ki so z navdušenjem ustvarjali in pridobivali nova znanja ter tako spoznavali, da je matematika še vse kaj drugega kot šolski predmet.

Med obiskovalci smo zasledili vprašanje: »Mami, ali bo to tudi jutri tukaj?« Na to lahko odgovorimo, da jutri sicer ne, smo pa prepričani, da letošnji dogodek ni bil zadnji in da se vidimo spet prihodnje leto.

Vtise z dogodka si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Prvi mednarodni ma-tematični dan smo organizirali:

V sodelovanju z:

Napovednik

Koledar

« September 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri