Natisni to stran

2. Ma-tematični dan v Mestni knjižnici Ljubljana

9. in 10. september 2013, Knjižnica Otona Župančiča

V ponedeljek, 9., in torek, 10. septembra 2013, smo v Mestni knjižnici Ljubljana organizirali 2. ma-tematični dan za vso družino. Letošnji dogodek je potekal v Knjižnici Otona Župančiča, pod naslovom MathArt - prepletanje matematike in umetnosti. Odvijala so se poljudna predavanja, obiskovalci so se lahko preizkusili na različnih delavnicah ali pa so si ogledali katero od razstav ali video projekcij.

Aktivnosti smo združili v štiri sklope, in sicer MathArt predavanja, MathArt na delavnicah, MathArt na filmu, MathArt igralnica in eksperimentalnica ter MathArt na razstavi. Na poučen in zabaven način smo povezali glasbo, slikarstvo, matematiko, arhitekturo ter likovno ustvarjanje. Program dogajanja z izvajalci in vsebina posameznih sklopov si lahko ogledate tukaj.

Pri organizaciji iz izvedbi dogodka smo moči združili sodelavci Borze znanja Mestne knjižnice Ljubljana, kolegi iz Zavoda za popularizacijo matematike Mathema ter številni slovenski in tuji predavatelji. Podjetje Miška, Skupina FMC d. o. o., je za izvedbo dogodka posodilo interaktivno tablo, ljubljanska fakulteta za matematiko in fiziko je posodila aparat kot pripomoček Kladnijeve plošče – generator frekvenc, številne osnovne in srednje šole po so na dogodek usmerjale in vabile svoje zaposlene ter učence in dijake.

Zbrali smo nekaj vtisov udeležencev, v spodnji fotogaleriji si pa lahko ogledate utrinke iz dvo-dnevnega dogajanja.

Na Ma-tematični dan smo z učenci prišli po pouku. Obisk takšnega dogodka nam predstavlja prijetno popestritev običajnega dela. Letošnji obisk smo podaljšali za eno uro, ker učenci niso želeli domov. Tako zelo jim je bilo všeč.

Učiteljica iz OŠ

Mene je najbolj navdušila interaktivna tabla. Pisati različne formule in opazovati, kako se potem spreminja podoba, ki izriše v koordinatnem sistemu, je res fascinantno. Tega si nisem znal nikoli predstavljati. Super.

Eden od odraslih udeležencev

Prišli smo v ponedeljek in torek. Oba otroka sta obakrat po pouku nemudoma naredila domače naloge, da smo potem lahko šli v knjižnico na ma-tematični dan. Ustvarjali smo skupaj, vsak pa je našel tudi nekaj čisto zase – sin je vozlal palice in vrvice in iz njih naredil žar, hčerka pa je bila najbolj navdušena nam zapestnicami prijateljstva, meni je bila pa najbolj zanimiva vsebina predavanj o umetnosti. Naslednje leto pridemo spet.

Mama z dvema osnovnošolskima otrokoma

Predavanje na temo matematike in glasbe je bilo letos najboljše. Zanimivo, novo in pohvalno, da je ta vidik vključen v ma-tematični dan.

Profesorica glasbe

Tukaj mi je bolj všeč, v šoli jim pa matematika ni všeč. Tu je zabavno.

Osnovnošolka

Zelo zanimiva tema. Predvsem pa možnost, da tudi sam preizkusiš. Super, odlično!

Udeleženka po delavnici Umetnost z računalnikom; Andrej Bauer