3. ma-tematični dan za vso družino v MKL

8. spetember 2014, Knjižnica Otona Župančiča

V ponedeljek, 8. septembra 2014, smo v Mestni knjižnici Ljubljana v sodelovanju z Mathemo, zavodom za popularizacijo matematike, organizirali tretji ma-tematični dan za vso družino. Odvijala so se poljudna predavanja, udeleženci so se lahko preizkusili v različnih delavnicah ali si ogledali razstave.

Za-matematični dan izberemo tematiko, ki matematiko prikazuje v zabavni, zanimivi in netipično matematični luči. Letos je bila glavna tema matematična logika, na prvem ma-tematičnem dnevu so bili osrednja tema kristali in kvazikristali, lani smo pa smo na drugem ma-tematičnem dnevu povezovali matematiko in umetnost. Tudi letos se je dogodka udeležilo veliko število obiskovalcev, ki so z navdušenjem ustvarjali in pridobivali nova znanja ter tako spoznavali, da je matematika še vse kaj drugega kot šolski predmet.

Tri raznolika in zanimiva predavanja so udeležencem omogočila vpogled v različne vidike matematične logike, predvsem pa so udeležencem dala veliko izhodišč za nadaljnje samostojno učenje in odkrivanje sveta logike. V predavanju Logika in mišljenje je psiholog in filozof dr. Jan Makarovič govoril o zgodovinskih vidikih logike, vlogi filozofije in matematike v razvoju logike, o predmetu logike ter o povezavi med logiko in ustvarjalnostjo.

V predavanju Logika in lingvistika je Gabrijela Hladnik iz Zveze organizacij za tehnično kulturo predstavila značilnosti in strategije reševanja različnih logičnih nalog s področja lingvistike. Te naloge so sestavljene v jezikih, ki jih ne poznamo, pa so kljub temu lahko rešljive, saj je izbrane primere možno rešiti z opazovanjem, primerjanjem in s sklepanjem določiti pravila ter po teh pravilih rešiti še nekaj novih primerov. Poskusili smo se v reševanju nalog v perzijskem, indijskem ter gruzijskem jeziku. Za zabavo ali pa za čisto resno pripravo na lingvistično olimpijado je priporočila uporabo spletnih strani http://lingvistika.si/ ali http://www.ioling.org/, kjer najdemo številne naloge in nasvete za njihovo reševanje.

Prof. dr. Izidor Hafner je na predavanju Računalniško izdelovanje logičnih nalog, s slušatelji delil veliko število brezplačnih spletnih virov, na katerih so dostopne že pripravljene logične naloge ali programi, s katerimi lahko uporabniki samostojno generirajo naloge kot so sudoku, vitezi in oprode, mastermindi, futošiki, naloge z razpredelnicami ipd. Za uporabo posebej priporoča spletni strani http://www.logika.si/sklop_logika/index.html in http://demonstrations.wolfram.com/. Na slednji je tudi približno 600 nalog, ki jih je prispeval dr. Hafner. Uporabite jih, tako se vam nikoli več ne bo zgodilo, da vam zmanjka sudoku mrež ali križank za preganjanje dolgčasa v deževnih popoldnevih.

V krajših predstavitvi sta Barbara Hrovatin in Ana Katarina Ziherl predstavili delavnico izdelovanja oloida ter pedagoško delo Tehniškega muzeja Slovenije, Mateja Budin pa tekmovanje iz logike Logična pošast ter Mathemo, zavod za popularizacijo matematike. Predstavitvam sta sledili delavnici izdelovanja oloida ter delavnica reševanja različnih logičnih ugank.

Na delavnici Zanimivi lingvistični problemi, smo se praktično preizkusili v reševanju različnih lingvističnih nalog – odkrivali pomen hieroglifov in drugih pisav, reševali prevajalske, fonetične, številske naloge ter naloge iz pisav. Delavnico je vodila Gabrijela Hladnik iz Zveze organizacij za tehnično kulturo.

Delavnica Problemi z vžigalicami je uporabnike vključila v eno tradicionalnejših oblik logičnih nalog. Po principu - odstrani, dodajaj ali premakni vžigalico, dokler ne najdeš prave rešitve, so udeleženci reševali različne računske in prostorske probleme. Delavnico je vodila Branislava Jakovljević, iz Mašinske škole Pančevo iz Srbije.

Sive celice so uporabniki lahko razgibavali tudi na delavnici Tangram. Iz osnovnih likov, ki jih dobimo z rezanjem kvadrata, so udeleženci sestavljali različne podobe. Miselna igra sestavljanja tangramskih likov naj bi se prvič pojavila na Kitajskem že pred našim štetjem, na ma-tematičnem dnevu pa so jo udeleženci spoznavali pod mentorstvom Radmile Radojević iz Mašinske škole Pančevo iz Srbije.

Na delavnici Dežela lažnivcev so se udeleženci, lahko preizkusili v logičnih nalogah, kjer so odkrivali kdo v Deželi lažnivcev je lažnivec, kdo je resnicoljubnež in kdo je včasih eno in včasih drugo. Na delavnici Pošastomanija so udeleženci spoznavali in reševali naloge, ki jih sestavlja Logična pošast. Udeleženci preko razvedrilnih nalog in problemov polnih zabavnih izzivov s poudarkom na matematični logiki razvijajo veščine logičnega mišljenja, svoje znanje pa lahko preverijo na tekmovanju Logična pošast. Pod vodstvom Mateje Budin in Katje Perko so tokrat reševali različne naloge prostorske predstavljivosti, logičnih razpredelnic, logike s črkami, kakuro, latinske kvadrate in še mnoge druge. Delavnici sta predstavili vpogled v delo zavoda Mathema, zavod za popularizacijo matematike.

Na delavnici Izdelovanje oloida so se udeleženci seznanili z geometrijskimi telesi in značilnostmi oloida ter načini njegove uporabe. Oloid je eden od novejših geometrijskih teles in predstavlja »nadgradnjo« oz. inverzijo platonskih teles, udeleženci pa so si ga na delavnici pod mentorstvom Barbare Hrovatin in Ane Katarine Ziherl iz Tehniškega muzeja Slovenije lahko sami izdelali.

V Mediateki je bila razstava ilustracij Matematična pošast, na kateri so razstavljene ilustracije logične pošasti, katerih avtorica je Ana Hafner. Na razstavi O logiki z naših knjižnih polic so bibliotekarji Mestne knjižnice Ljubljana razstavili knjižnično gradivo povezano z logiko.

V izobraževalno-ustvarjalnem vzdušju se je zaključil tretji mednarodni ma-tematični dan za vso družino v Mestni knjižnici Ljubljana, njegovi ustvarjalci in snovalci pa že razmišljamo o tematiki četrtega. Vabljeni!

Koledar

« Januar 2021 »
Po To Sr Če Pe So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

thl

pionirska

BZ-logo


S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri