Temačne sanje – Anja Matko

8. december 2014, Knjižnica Prežihov Voranc

Osmega decembra smo odprli razstavo fotografinje Anje Matko, na kateri je predstavljen izbor 15-ih fotografij, ki so nastale v okviru njenega projekta 365 dni avtoportretov. Fotografije so natisnjene v omejeni izdaji na platno s tehniko Giclee v velikosti 50x50 cm.

Anja Matko je leta 2013 diplomirala na Naravoslovno-tehniški fakulteti v Ljubljani, smer grafična in medijska tehnika. Njeni fotografski začetki so vezani predvsem na koncertno fotografijo, v zadnjem obdobju pa se predvsem posveča portretni fotografiji v okviru zanimivega osebnega projekta, ki ga je poimenovala 365 dni avtoportretov, kjer se je njena fotografska pot usmerila bolj k umetniški in kreativni fotografiji.

S serijo surrealističnih avtoportretov odstira svojo raziskovalno, kreativno naravo, pripoveduje zgodbe in želi gledalca spodbuditi k temu, da se v zgodbo poglobi, o njej razmišlja in se v njej mogoče tudi najde. V fotografiranju avtoportretov uživa in pri tem svoje misli, frustracije in energijo na kreativen način pretvarja v nove zgodbe. Njeno fotografijo zaznamuje dovršen občutek za kompozicijo in prefinjeno harmonijo barvnih kombinacij, kjer prevladujejo črno beli toni. Tisk njenih fotografij na slikarska platna njenim delom doda baročno patino, magičnost in svojevrstno osebno, prepoznavno avtorsko noto.

Objavljamo enega od vtisov, ki ste jih obiskovalci razstave zapisali v knjigo mnenj:

Nad fotografijami sem navdušena. Sprva so mi v oči padle predvsem zaradi platna in v trenutku sem se začela spraševati, kdo je nadarjeni avtor. Še preden sem prebrala, čigava je razstava. Same fotografije so se me dotaknile. V njih je nekaj posebnega. V vsaki zgodbi, ki si jo ujela v svoj objektiv, lahko najdem del sebe. Resnično dolgo že nisem bila tako navdušena nad fotografijami, verjetno zato, ker se z njimi dnevno srečujem in morajo zato biti še toliko bolj zgovorne, da jih sploh opazim.

Claudia

 

Fotografije bodo v Knjižnici Prežihov Voranc razstavljene do 3. januarja 2015, ogledate pa si jih lahko tudi med našimi spletnimi fotografskimi razstavami.

thlsidebar

pionirska


Koledar

« April 2021 »
Po To Sr Če Pe So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri