Savsko naselje v Slovanski knjižnici

19. maj 2015, Slovanska knjižnica

V torek, 19. maja 2015, smo v predverju Slovanske knjižnice slavnostno odprli domoznansko razstavo o ljubljanskem Savskem naselju.

Slovanska knjižnica, Center za domoznanstvo in posebne humanistične zbirke, je pripravila obsežno razstavo o ljubljanskem Savskem naselju: Savsko naselje – najstarejša ljubljanska stanovanjska soseska. Na slavnostnem odprtju razstave se nas je zbralo lepo število, tako avtorji kakor tudi veliko obiskovalcev. Mnogi med njimi so bili nekdanji ali sedanji prebivalci Savskega naselja, ki so z veseljem obujali spomine na nekdanje čase v naselju, s katerim se počutijo še posebej povezani. Razstavo je odprla pomočnica direktorice Mestne knjižnice Ljubljana Simona Resman. S knjižnico so sodelovali tudi člani lokalnega društva Mladi hišni prijatelji. Njihova razstavljena gradiva so na poseben način obogatila prireditev: za razstavo so pripravili simpatičen retro-časopis Stari Savčan, humorno obarvan pogled na stare in sedanje čase. Za aktualen odmev Savskega naselja je poskrbel raper Rok Terkaj – Trkaj, ki je s svojim toplim in simpatičnim nastopom in z dvema skladbama o domači soseski občinstvo čisto navdušil.

Ob pripravi razstave smo želeli, da ima skupnost sama glavno besedo, zato smo stanovalce Savskega naselja vabili, naj v knjižnico pošljejo stare fotografije, spomine in pričevanja. Mnogo od tega smo tudi razstavili, še posebej zanimivi pa so bili prispevki društva tabornikov Savski rod, na katerih so se z veseljem prepoznali mnogi obiskovalci. Umetnostna zgodovinarka Sara Jalšovec je v dvorani o Savskem naselju podala zgoščeno in informativno predavanje, tako da smo na obravnavano tematiko pogledali še z bolj strokovne, ne le nostalgične plati.

Razstavo v vhodnem preddverju na Einspielerjevi 1 si bo mogoče ogledati do 30. junija – vljudno vabljeni! Več o razstavi pa lahko izveste tudi na tej povezavi >>

Koledar

« Februar 2021 »
Po To Sr Če Pe So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

thl

pionirska

BZ-logo


S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri