Na vsebinoNa glavni meni

Bralne skupine

V bralnih skupinah se srečujemo posamezniki, ki gojimo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja in poslušanja. Med nami se postopoma tkejo vezi, ki prestopajo medgeneracijske pragove in v katerih se pozitivni učinki branja in deljenja idej množijo. Ne glede na to ali beremo neslišno ali naglas, hitro ali počasi, veliko ali malo … v bralni skupini vedno prisluhnemo drug drugemu.

Oglejte si naše bralne skupine in se nam pridružite. Skupaj z drugimi bralnimi navdušenci boste delili svoje vtise in mnenja o prebranem ter dobili namige in motivacijo za branje dobrih knjig.

Skupine se redno srečujejo od oktobra do maja, udeležba je brezplačna.

Vsa srečanja

Spletne skupine

Brati inu obstati

Zadnji četrtek v mesecu ob 18.00 preko Zoom-a
Mnogo je razlogov, zakaj se bralci kdaj ne moremo srečati ob istem času v istem prostoru, leto 2020 pa nam je vsem naložilo še enega. Vsi bralci, ki niste iz Ljubljane, morda živite kje drugje v svetu ali pa srečanje v živo preprečuje kakšen drug vzrok, a bi želeli ohraniti pogovor o prebranem in vas zanima sodobna slovenska literatura, se bomo mesečno srečevali preko zooma. Naslovi bodo izbrani glede na dostopnost preko Biblosa, brali bomo knjige, ki jih niste zasledili na lestvicah najbolj iskanih, a vendarle takšnih, o katerih se boste po branju zagotovo želeli še pogovoriti!

Prijava

Knjižnica dr. France Škerl

Bralni vrtiljak

enkrat mesečno ob ponedeljkih med 18. in 19. uro.
V Knjižnici dr. France Škerl se v sezoni 2022/23 obeta nova bralna skupina, ki bo prebivalcem naselja in vsem drugim zainteresiranim ponujala dejavnost za kvalitetnejše preživljanje prostega časa. Pobudnica in organizatorka je Irena Kazazić, diplomirana slikarka in pedagoginja, ki bo srečanja tudi vodila.

Knjižnica Bežigrad

Knjižna doživetja

zadnja sreda v mesecu, 18.30, dvorana
Na prvem jesenskem srečanju se pogovorimo o poletnem branju in si izmenjamo priporočila za branje. Iz priporočil pripravimo zgibanko priporočenih branj, ki jo ponudimo ostalim obiskovalcem knjižnice. Posebnost naših literarnih srečanj je v tem, da medse večkrat povabimo gosta, katerega delo ali življenje je povezano s temo obravnavanega knjižnega dela. Vodi Tina Šfiligoj.

Knjižnica Grba

Bralna čajanka

drugi ali tretji torek v mesecu, 19.00, čitalnica
Na literarni čajanki se srečujemo enkrat mesečno in obravnavamo knjigo meseca. Široka paleta različnih knjig za vsak okus nas druži že več let. Nismo le bralna skupina, z leti in ob pogovorih o knjigah smo postali tudi prijatelji. Vodi Sonja Pirman.

Knjižnica Jožeta Mazovca

Bralne vezi

drugi ali tretji četrtek v mesecu, 17.30, bralnica
Bralna skupina za vse, ki radi beremo in se v dobri družbi pogovarjamo o literaturi, spoznavamo različne bralne okuse in si izmenjujemo bralne predloge. Vodi Ksenja Grešak. Prijave na ksenja.gresak@mklj.si ali 01 308 54 00.

Več o skupini

Knjižnica Jurij Vega

Bralna čajanka

ponedeljek, 12. 10. 2020, 14. 12.2020 , 15. 2. 2021, 19. 4. 2021, 18.00
Bralna skupina za odrasle, kjer se na dva meseca v sproščenem ozračju ob skodelici čaja pogovarjamo o knjigah, spoznavamo  različna stališča in poglede na prebrano in si izmenjujemo zanimive bralne predloge. Vodi Branka Vodenik.

Knjižnica Otona Župančiča

Knjige v meni puščajo sledi

drugi in četrti petek v mesecu, 10.00, dvorana
Bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno bralci v sproščenem ozračju pogovarjamo o knjigah, odnosu do prebranega, uvidu lastnega notranjega doživetja ob branju zgodbe; tako dopuščamo, da knjige same najdejo pot do nas in naše notranjosti. Vodi družinska, partnerska in osebna terapevtka Katjuša Jakšič.

Angleški bralno-debatni krožek

zadnji petek v mesecu, 17.00, dvorana
Pogovori za vse, ki jih zanima leposlovje v angleškem jeziku. Vsako srečanje povezuje izbrana knjiga, ki jo sodelujoči preberejo vnaprej in si tako začrtajo teme in vprašanja, ki jih prebrano delo odpira. Srečanja so namenjena spoznavanju literarnih del in vadbi angleškega jezika,  pogovori potekajo izključno v angleščini. Udeleženci se po vnaprejšnjem dogovoru izmenjujejo pri vodenju posameznega srečanja. Za prijavo in več informacij nas lahko kontaktirate na: leonoraflis@gmail.com in cvetka.sokolov@guest.arnes.si.

Knjižnica Polje

Berimo skupaj

prva sreda v mesecu, 18.00, Kreativnica
Nova bralna skupina za ljubitelje branja, odprti smo za nove bralne predloge in deljenje bralnih izkušenj. Vodi Ksenja Grešak. Prijave na ksenja.gresak@mklj.si ali 01 308 54 10.

Več o skupini

Knjižnica Prežihov Voranc

Knjiga spregovori

zadnji torek v mesecu, 18.00, dvorana
Zakaj brati? Kaj brati? Kako brati? Odgovore na ta vprašanja iščemo v sproščenih pogovorih, ki jih vodita dr. Iztok Osojnik, pesnik, pisatelj, filozof, kritik, komparativist in zgodovinski antropolog ter književna prevajalka Tatjana Jamnik. Pri bralnem klubu sodelujejo tudi drugi ustvarjalci in književni prevajalci.

Knjižnica Šentvid

Razpletanja zgodb

četrtek, enkrat mesečno, 19.30
Bralna skupina za bralne navdušence. Na naših srečanjih teče beseda o knjigah, ki bogatijo naša življenja. Vsaka od njih se nas dotakne na svoj način, vsem pa je skupno to, da živijo v nas še dolgo potem, ko obrnemo zadnji list. Razpletamo zgodbe in nizamo bralne predloge za različne okuse. Vodi Mateja Kobal.

Knjižnica Šiška

Prisedite k naši mizici

četrtek, enkrat mesečno, 18.00
Skupina, ki spleta in razpleta zgodbe in teme, ki burijo naše duše. Lahko boste predstavili knjigo, ki vas je navdušila ali pa samo poslušali druge navdušence . Če bo kakšna zgodba »zažarela«, bomo poprosili za nasvet strokovnjake, kako jo »zaužiti« brez nevarnosti. Vodi Maša Uran.

Francoski literarni krožek

zadnji četrtki v mesecu, 18.00
Skupina, ki potekala praviloma v francoskem jeziku, na vsakem srečanjih obravnava enega izmed sodobnih romanov znanih frankofonskih pisateljic ali pisateljev. Beremo v izvirnikih, zato je skupina namenjena vsem, s solidnim znanjem francoskega jezika – vsaj nivo B1, in z veseljem do sodobnega leposlovja. Vodi Aicha Boughazi.

Knjižnica Škofljica

Bralna čajanka

zadnja sreda v mesecu, 19.30, čitalnica
Na srečanju si izmenjujemo različna stališča in poglede o določeni prebrani knjigi. Zelo zanimive diskusije iz različnih zornih kotov potekajo včasih tudi dolgo v večer. Druženja so prijetna in sproščena, saj udeležence na prijeten način spodbujamo k razpravi o prebranih knjigah. Vodi Sonja Pirman.

Knjižnica Zalog

Pogovor ob knjigi

drugi ponedeljek v mesecu, 17.30
Srečanja so namenjena odraslim in starejšim ljubiteljem dobrih knjig. O njih se pogovarjamo in si izmenjujemo zanimive predloge za branje. Vodi Jožica Božič.

Slovanska knjižnica

Slovanski bralni klub

V Slovanskem bralnem klubu izpostavljamo najimenitnejša dela slovanskih avtoric in avtorjev, ki suvereno sooblikujejo pokrajino evropske in svetovne literarne tradicije. O knjigah v sproščenih pogovorih razpravljamo z njihovimi prevajalkami in prevajalci ter ustvarjalkami in ustvarjalci. Srečanja vodita slavistki Tatjana Jamnik in Jana Šnytová.