Na vsebinoNa glavni meni

Bralne skupine

V bralnih skupinah se srečujemo posamezniki, ki gojimo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja in poslušanja. Med nami se postopoma tkejo vezi, ki prestopajo medgeneracijske pragove in v katerih se pozitivni učinki branja in deljenja idej množijo. Ne glede na to ali beremo neslišno ali naglas, hitro ali počasi, veliko ali malo … v bralni skupini vedno prisluhnemo drug drugemu.

Oglejte si naše bralne skupine in se nam pridružite. Skupaj z drugimi bralnimi navdušenci boste delili svoje vtise in mnenja o prebranem ter dobili namige in motivacijo za branje dobrih knjig.

Skupine se redno srečujejo od oktobra do maja, udeležba je brezplačna.

Vsa srečanja

Spletne skupine

Brati inu obstati

zadnji četrtek v mesecu ob 18.00 preko Zoom-a
Mnogo je razlogov, zakaj se bralci kdaj ne moremo srečati ob istem času v istem prostoru, leto 2020 pa nam je vsem naložilo še enega. Vsi bralci, ki niste iz Ljubljane, morda živite kje drugje v svetu ali pa srečanje v živo preprečuje kakšen drug vzrok, a bi želeli ohraniti pogovor o prebranem in vas zanima sodobna slovenska literatura, se bomo mesečno srečevali preko zooma. Naslovi bodo izbrani glede na dostopnost preko Biblosa, brali bomo knjige, ki jih niste zasledili na lestvicah najbolj iskanih, a vendarle takšnih, o katerih se boste po branju zagotovo želeli še pogovoriti!

Prijava

Knjižnica Bežigrad

Knjižna doživetja

enkrat mesečno, 18.30, Knjižnica Bežigrad, dvorana
Strastni bralci, dobri poslušalci in ljubitelji izmenjave različnih pogledov na prebrano delo se srečujejo v bralnem klubu Knjižna doživetja. Berejo različne literarne zvrsti in spomladi medse povabijo tudi slovenskega literarnega avtorja ali strokovnjaka s področja, ki ga obravnava književno delo. Srečanja potekajo sočasno, v živo in preko zooma. Vodi Tina Šfiligoj.

Razgovoruša

sreda enkrat mesečno, 18.30, Knjižnica Bežigrad, dvorana
Vabljeni na srečanja bralne skupine, ki bodo vsako drugo sredo v mesecu. Prebirali in pogovarjali se bomo o delih avtorjev, ki so rojeni v Bosni in Hercegovini ali so drugače povezani s to regijo. Brali bomo izvirnike in prevode v slovenski jezik. Vodi Amer Hajdarpašić.

Besedni popotniki

drugi ali tretji petek v mesecu, 17.00, Knjižnica Bežigrad
V Knjižnici Bežigrad bomo enkrat mesečno sproščeno klepetali o prebranih knjigah, izmenjali mnenja in priporočila ter opravljali nadležne knjižne like. Sprehajali se bomo med različnimi literarnimi zvrstmi in žanri. Namenjeno otrokom in mladim med 12 in 15 let. Vodi Julija Lukovnjak.

Knjižnica Grba

Bralna čajanka

drugi ali tretji torek v mesecu, 19.00, čitalnica
Na literarni čajanki se srečujemo enkrat mesečno in obravnavamo knjigo meseca. Široka paleta različnih knjig za vsak okus nas druži že več let. Nismo le bralna skupina, z leti in ob pogovorih o knjigah smo postali tudi prijatelji. Vodi Sonja Pirman.

Knjižnica Jurij Vega

Knjižna čajanka

vsak drugi mesec, štiri srečanja
V sproščenem ozračju, ob skodelici čaja, se bomo pogovarjali o knjigah, spoznavali različna stališča in poglede na prebrano ter si izmenjali zanimive bralne predloge. Družili se bomo vsak drugi mesec, od oktobra do maja. Vodi Branka Vodenik.

Knjižnica Otona Župančiča

Srečanja s knjigo za starejše

tretji četrtek v mesecu, 10.00, tretje nadstropje – dvorana
Na Srečanjih s knjigo za starejše bralce se bomo pogovarjali o zgodovinskih in leposlovnih knjigah, se spodbujali v branju in v dobri družbi preživeli prijetne trenutke. Srečanja bo vodila bibliotekarka Darja Bolka.

Res(no) bereš?

prvi četrtek v mesecu, 17.00, podpritličje – mediateka
Srečanja ponujajo poglobljeno in angažirano branje ter pogovor o kakovostni literaturi, ki krepi splošno razgledanost. Urili se boste v razumevanju in nabiranju bralnih izkušenj. Vodi Simona Solina.

Knjige v meni puščajo sledi

drugi in četrti petek v mesecu, 10.00, dvorana
Bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno bralci v sproščenem ozračju pogovarjamo o knjigah, odnosu do prebranega, uvidu lastnega notranjega doživetja ob branju zgodbe; tako dopuščamo, da knjige same najdejo pot do nas in naše notranjosti. Vodi družinska, partnerska in osebna terapevtka Katjuša Jakšič.

Angleški bralno-debatni krožek

zadnji petek v mesecu, 17.00, dvorana
Pogovori za vse, ki jih zanima leposlovje v angleškem jeziku. Vsako srečanje povezuje izbrana knjiga, ki jo sodelujoči preberejo vnaprej in si tako začrtajo teme in vprašanja, ki jih prebrano delo odpira. Srečanja so namenjena spoznavanju literarnih del in vadbi angleškega jezika,  pogovori potekajo izključno v angleščini. Udeleženci se po vnaprejšnjem dogovoru izmenjujejo pri vodenju posameznega srečanja. Za prijavo in več informacij nas lahko kontaktirate na: leonoraflis@gmail.com in cvetka.sokolov@guest.arnes.si.

Knjižnica Polje

Berimo skupaj

prva sreda v mesecu, 18.00, Kreativnica
Nova bralna skupina za ljubitelje branja, odprti smo za nove bralne predloge in deljenje bralnih izkušenj. Vodi Ksenja Grešak. Prijave na ksenja.gresak@mklj.si ali 01 308 54 10.

Več o skupini

Knjižnica Prežihov Voranc

Knjiga spregovori

zadnji torek v mesecu, 18.00, dvorana
Zakaj brati? Kaj brati? Kako brati? Odgovore na ta vprašanja iščemo v sproščenih pogovorih, ki jih vodita dr. Iztok Osojnik, pesnik, pisatelj, filozof, kritik, komparativist in zgodovinski antropolog ter književna prevajalka Tatjana Jamnik. Pri bralnem klubu sodelujejo tudi drugi ustvarjalci in književni prevajalci.

Knjige in filmi

prvo ali drugo sredo v mesecu, 18.00, dvorana
Je knjiga res vedno boljša od filma? V bralnem klubu bomo ugotavljali, če ta mit drži, in spoznavali značilnosti ter posebnosti obeh medijev. Literarna in filmska umetnost sta tesno povezani že toliko časa, kolikor obstaja film. Knjige ponujajo navdihe ali kar »scenarije« za razne filmske in serijske ekranizacije, pri čemer bralke in bralci radi trdijo, da je knjiga vedno boljša od filma. V bralnem klubu, ki ga bo vodila urednica in literarna kritičarka Veronika Šoster, bomo skupaj ugotavljali, če ta mit drži, in spoznavali značilnosti in posebnosti obeh medijev. Mentorica je namreč tudi pobudnica rubrike Knjigogled v reviji Literatura, ki se ukvarja ravno s to tematiko.

Knjižnica Šentvid

Razpletanja zgodb

četrtek, enkrat mesečno, 19.30
Bralna skupina za bralne navdušence. Na naših srečanjih teče beseda o knjigah, ki bogatijo naša življenja. Vsaka od njih se nas dotakne na svoj način, vsem pa je skupno to, da živijo v nas še dolgo potem, ko obrnemo zadnji list. Razpletamo zgodbe in nizamo bralne predloge za različne okuse. Vodi Mateja Kobal.

Knjižnica Šiška

Prisedite k naši mizici

sreda, enkrat mesečno, 18.00
Skupina, ki spleta in razpleta zgodbe in teme, ki burijo naše duše. Lahko boste predstavili knjigo, ki vas je navdušila ali pa samo poslušali druge navdušence . Če bo kakšna zgodba »zažarela«, bomo poprosili za nasvet strokovnjake, kako jo »zaužiti« brez nevarnosti. Vodi Maša Uran.

Francoski literarni krožek

tretji ponedeljek v mesecu, 17.30
Skupina v francoskem jeziku, v kateri se posvečamo znanim francoskim in frankofonskim avtoricam in avtorjem. Vodi Leila Filipič.

Knjižni klub

prva sreda v mesecu, 19.30
Beremo, da bi bolje videli svet in sebe v njem. Družimo se, da bi brali skupaj in spoznali druge. Vodi Mirana Likar Bajželj.

Literarna srečanja v španščini

torek, enkrat mesečno, 18.00
Skupina v španskem jeziku, v kateri se posvečamo sodobnim avtoricam špansko govorečega okolja. Vodita Katarina Kajić in Eva Podobnik.

Knjižnica Zalog

Pogovor ob knjigi

drugi ponedeljek v mesecu, 17.30
Srečanja so namenjena odraslim in starejšim ljubiteljem dobrih knjig. O njih se pogovarjamo in si izmenjujemo zanimive predloge za branje. Vodi Jožica Božič.