četrtek, 21. decembra 2023

Naj knjige 2023

V decembru vam predstavljamo bralni seznam, na katerega smo umestili knjige, ki so za nas najbolj zaznamovale leto 2023. Izbor je raznolik in predstavlja različne literarne svetove ter žanre, kljub temu pa ga veže nekaj rdečih niti. Verjamemo, da bodo knjige očarale in navdihnile tudi vas, ter bodo ostale aktualne in zanimive tudi v prihodnjih letih.

4 naj literarne poslastice
Za besedne sladokusce: topla pripoved o pomenu knjižnic, prefinjena sodobna pripovedka, postsocialistična satira nostalgije ter postmoderna absurdistična tragedija.

4 naj (med)osebne pripovedi
Zbirka kratkih zgodb o partnerskih odnosih, punk avtobiografija multidisciplinarne legende, intimna pesniška zbirka, ter potopis o iskanju redke živali, ki se prepleta z iskanjem smisla.

4 naj družbeno obarvane
Znanstvenofantastična romana o preživetju in sobivanju v neki ne tako fantastični prihodnosti, izbor kolumn znane slovenske sociologinje in filozofinje ter manifest humanizmu ter človečnosti.

4 naj zapletene in napete
Izmikajoči se portret mrtve ženske skozi oči njenih bližnjih, vzhodnoevropska družbenokritična kriminalka, trdo kuhana klasika žanra ter zbirka kratkih zgodb izpod pisateljev srhljivk.