Na vsebinoNa glavni meni

poHAIKUj – literarni natečaj haiku poezije in fotografije

Haiku in fotografija

poHAIKUj  je projekt za spodbujanje pisanja haikujev ter ustvarjanje kvalitetnih fotografij, ki to pesniško vrsto dopolnijo. Mladim avtorjem ponuja priložnost za izražanje kreativnosti in literarno ustvarjanje ter fotografsko udejstvovanje. Knjižnica pri tem nudi spodbudo pri branju, pisanju in fotografiranju. Natečaj za najboljši komplet haikuja in pripadajoče fotografije razpisuje Mestna knjižnica Ljubljana.

od 15. decembra 2020 do 15. aprila 2021

  • Rad/-a fotografiraš in pišeš poezijo? Imaš med 15. in 25. let? Napiši haiku in naredi fotografijo, ki bo haiku lepo dopolnjevala.
  • Haiku naj bo v slovenskem jeziku. Haiku in pripadajoča fotografija tvorita celoto, komplet, ki predhodno ne sme biti objavljen. Sodeluješ lahko s tremi kompleti.
  • Pošlji ga do 15. aprila 2021 na: haiku.natecaj@mklj.si.
  • Zraven posreduj svoje podatke: ime, priimek, leto rojstva, stalni naslov, e-naslov, davčno številko (žirija ne bo imela dostopa do navedenih podatkov).
  • Vsak/-a avtor/-ica bo od ekipe natečaja Oddaj na natečaj v MKL prejel/-a povratno e-pošto kot potrdilo o prejetem delu.
  • Strokovna žirija bo izbrala tri najboljše komplete, ki bodo objavljeni: v tiskani in e-brošuri, na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana ter na spletni strani Trubarjeve hiše literature. Trije najboljši kompleti bodo nagrajeni, razglasitev in javno branje pa bosta potekala junija 2021 na posebni zaključni prireditvi.
  • Prvonagrajenec/-ka dobi mesto člana strokovne žirije natečaja poHAIKUj leta 2022.

Pravila in pogoji sodelovanja

Nagrajenci 2021

poHAIKUj – Haiku & fotografija

Na natečaj za najboljši haiku in fotografijo smo prejeli 14 prispevkov. Vsak avtor se je lahko predstavil z največ 3 kompleti fotografije in haikuja. Žirija v sestavi Edin Saračević, Janja Jazbec, Ingrid Verdnik Pal in Ajda Gostinčar, je izbrala prva tri mesta kompletov, poleg tega pa še najboljšo fotografijo in najboljši haiku. Prvouvrščeni komplet je tudi v ločeni kategoriji najboljše fotografije in najboljšega haikuja osvojil prvo mesto.

Prvo mesto in najboljša fotografija ter najboljši haiku: Domen Svetin

Fotografija: Videz analogne tehnike ponesrečene fotografije v sebi združuje dva posnetka, gre za premišljeno potezo ustvarjalca. Bog je v nebesih nad oblaki, vodoraven položaj fanta predstavlja počitek, katerega bi lahko enačili tudi z lenobo. Seganje fantovih dolgih las v nebo pa še dodatno povezuje zemljo z nebom.

Haiku: Domnevamo lahko, da je pesem nastala med poletom z letalom. Ne vemo, kako utaplja Boga, morda s pijačo? Tudi ni jasno, za kakšno lenobo gre? Morda je v ozadju slaba vest, da se pesnica/pesnik ni odpravil na pot z drugim prevoznim sredstvom, ki je do okolja bolj prijazno …

Komplet: Komplet te popelje v zasanjan prizor nad oblaki, kjer kraljuje lenoba, hkrati pa cveti kreativnost.

Drugo mesto: Lana Prosenak

Haiku bi z dopolnitvijo zanimive fotografije lahko razumeli kot hvalnico branju oz. pisanju. Pisana beseda nas popelje v čudoviti domišljijski svet, kjer najdemo zatočišče pred realnostjo in problemi vsakdanjega sveta. Povratek v stvarnost ni več všečna izbira, saj ko enkrat poskusimo potico, se kruh ne zdi več tako dober.

Tretje mesto: Lana Prosenak

Haiku in fotografija vzbudita takojšnjo asociacijo na misel iz Malega princa: »Bistvo je očem nevidno«. Megla zakriva pogled na prostranstvo gora, morda pa se za kopreno nevidnega skriva tudi kakšna oseba, družba, po kateri hrepeni pohodnik. Dokler se megla ne bo razkadila, upanje ostaja.

Arhiv