torek, 23. aprila 2024

Festival in strokovno posvetovanje potujočih knjižnic

Ob 50-letnici Potujoče knjižnice Ljubljana v sodelovanju s Sekcijo za potujoče knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije pripravljamo Festival in strokovno posvetovanje potujočih knjižnic. Na Kongresnem trgu in na Vegovi ulici bo 16. maja 2024 od 10. do 17. ure na ogled 18 polno opremljenih vozil potujočih knjižnic iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Bolgarije. Slovesno odprtje festivala in krajši kulturni program bo ob 10. uri na Kongresnem trgu. V mobilne knjižnice predelani avtobusi, kamioni in kombiji pa bodo na voljo za ogled vse do 17. ure na Vegovi ulici.

Program

Festival bibliobusov, lokacija:  Kongresni trg, Ljubljana*

7.00-9.00 Zbiranje bibliobusov na Kongresnem trgu in Vegovi ulici
9.00-10.00 Oddaja plakatov na Info stojnici, informacije za udeležence
10.00-11.00 Otvoritev Festivala bibliobusov

Slavnostni govorniki: ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, podžupan MOL Dejan Crnek, predsednica ZBDS Damjana Vovk

predsednik IO Sekcije za Potujoče knjižnice pri ZBDS Matjaž Stibilj

11.00-11.30 Pogovor s Ksenijo Trs, avtorico knjige Potujoči utrinki
10.00-17.00 Spremljevalni program festivala
Vozila potujočih knjižnic bodo odprta za javnost od 10.00 do 17.00.

* V primeru slabega vremena bo otvoritev festivala  in pogovor s Ksenijo Trs potekal v Knjižnici Otona Župančiča. Vozila bodo odprta za javnost.

V Knjižnici Otona Župančiča bo ob tem potekalo 22. mednarodno strokovno posvetovanje potujočih knjižnic, ki bo z izmenjavo znanj ter izkušenj odpiralo vsebine o pomenu potujočih knjižnic v sodobni družbi in o možnostih njihovega nadaljnjega razvoja.

Na posvetu, ki bo potekalo 16. in 17. 5. bodo sodelovali predavatelji iz slovenskih ter tujih potujočih knjižnic, in sicer iz Velike Britanije, Madžarske, Portugalske, Švedske, Hrvaške, Srbije, Nizozemske, Španije, Severne Makedonije, Litve in Bolgarije. Predstavili bodo zanimive projekte za uporabnike, ki jih izvajajo v svojem knjižničnem prostoru, razvoj in organiziranost mreže svojih postajališč, načine dela potujočih knjižničarjev, ki se razlikujejo od dela knjižničarjev v stacionarni knjižnici, predstavili bodo festivale potujočih knjižnic v tujini ter kako je bilo na prvem slovenskem srečanju bibliobusov pred 30-imi leti.

Potujoča knjižnica Ljubljana letos obeležuje 50 let delovanja, prvi bibliobus se je na pot odpravil 15. oktobra 1974 in od takrat se je zamenjalo že pet vozil, prepotovalo na tisoče kilometrov, izposodilo na milijone knjig, potujoči knjižničarji pa so ob tem stkali številne neprecenljive vezi. Potujoča knjižnica Ljubljana trenutno obiskuje 47 postajališč v Mestni občini Ljubljana in v primestnih občinah, na poti je vsak delovni dan, običajno v popoldanskih in večernih urah. Postajališča so v krajih in zaselkih, ki so oddaljena od stacionarnih knjižnic, pa tudi v posebnih zavodih, kjer z gradivom oskrbuje ranljivejše člane naše družbe.

V sodelovanju z AS Domžale in Zvezo bibliotekarskih društev Slovenije.