Na vsebinoNa glavni meni

Mesto bere … kriminalne romane

Mesto bere je projekt Mestne knjižnice Ljubljana na področju promocije kulture izbranega kakovostnega branja skozi literarno ustvarjanje, pisanje in strokovne refleksije polja literature. V sezoni 2023–2034 smo na seznam umestili 60 kriminalnih romanov tujih in sodobnih slovenskih avtorjev in avtoric ter tri kriminalne romane v stripu. Pri projektu lahko sodelujete člani Mestne knjižnice (16+), ki boste v času trajanja projekta prebrali vsaj 5 knjig aktualnega seznama priporočenih knjig in nam do 3. maja 2024 poslali izpolnjeno zloženko ali izpolnili e-obrazec na spletni strani.

O knjigah

Zgodbe o nasilju, kriminalu, podzemlju, morali, identiteti, razkrivajo večplastne like in temne globine človeške psihe in temne plati sodobne družbe. Vznemirljivi svet kriminalk, med bralci vedno znova eden najbolj priljubljenih literarnih žanrov, zaznamujejo zločini, skrivnosti, adrenalin, suspenz, nepričakovani preobrati: in pa predvsem užitek v napetosti in razreševanju skrivnosti.

Aktualni seznam branj analitično preizprašuje dejstva, logiko, motive. Preiskovalci in preiskovalke analizirajo vse in vse je lahko kriminal. »Zasebni detektivi so pravi junaki sodobne medijske kulture,« kot pravi Groys. Nenehno iščejo nove indice, ki bi lahko potrdili njihov sum, raziskujejo sledi in dogajanja pod površjem skrivnosti, zank in ugank, dekadence in zablodele morale. Kriminalne zgodbe kažejo tudi na duha časa in družbeni zeitgeist, kjer se skrivnosti skoraj vselej razrešijo, ko zmagujeta resnica in pravica, ampak šele z zadnjo piko v zadnjem poglavju. In znova se tudi v literaturi pokaže, kako tanke so lahko meje med resničnostjo – kaj to sploh je – in domišljijo, ter kako veliko, če ne skoraj vse, je odvisno od interpretacije.

Bralni seznam

Povezave