Na vsebinoNa glavni meni

Pogoji uporabe

Nahajate se na spletnem portalu Mestne knjižnice Ljubljana (v nadaljevanju MKL). Vaš dostop do tega spletnega portala in njegovo uporabo urejajo ta splošna pravila kot tudi nekateri zakoni. Z vstopom na spletni portal potrjujete, da ste s temi splošnimi pogoji seznanjeni, da z njimi soglašate, ter da vas določbe teh splošnih pogojev zavezujejo. MKL si pridržuje pravico, da brez obvestila spremeni ali dopolni te splošne pogoje. Zato vam priporočamo, da se redno seznanjate z morebitnimi spremembami in dopolnitvami teh splošnih pogojev, ki bodo objavljene na tem spletnem portalu. Za vse osebe, ki vstopijo na spletni portal, se uporablja izraz uporabnik.

Izjava o varovanju pravic izhajajočih iz avtorskopravne zakonodaje

MKL dovoljuje ogled in prenos gradiva, ki je na voljo na teh spletnih straneh, izključno za osebno uporabo in nekomercialno rabo, če se v vseh kopijah izvirnega gradiva vedno ohranijo priložena obvestila o avtorskih pravicah in lastništvu nad gradivom. Prepovedano je kakršnokoli spreminjanje, reproduciranje, javno predvajanje, izvajanje, distribuiranje ali druga oglaševalska ali trgovska uporaba gradiva, objavljenega na spletnih straneh MKL. Skladno s temi pogoji je prepovedano uporabljati navedeno gradivo na kateremkoli drugem spletnem mestu ali v omrežnem računalniškem okolju za kakršenkoli namen, brez predhodnega privoljenja. Gradivo, ki je na voljo na spletu, je zaščiteno z veljavno avtorskopravno zakonodajo, tako da se lahko vsaka nepooblaščena uporaba šteje kot kršitev zakonov o zaščiti avtorskih pravic, blagovnih znamk ali drugih zakonskih določil. Če kršite te pogoje, samodejno prenehajo veljati vsa dovoljenja za uporabo tega spletnega mesta, poleg tega morate uničiti vse preneseno ali natisnjeno gradivo.

Izjava o sprejemljivosti

MKL kljub svojemu prizadevanju ne prevzema odgovornosti za morebitne napake (do katerih lahko pride zaradi časovnih neusklajenosti, napak pri vnosu ali iz drugih razlogov) v vsebini, pravilnosti in točnosti objavljenih podatkov. Ti so zgolj informativne narave, zato jih pred uporabo obvezno preverite pri zaposlenih v Mestni knjižnici Ljubljana.

Vse vsebine na tem spletnem portalu so podvržene spremembam in lahko kadar koli postanejo netočne ali napačne. MKL ne jamči in ne zagotavlja, da je vsebina spletnega portala popolna ali posodobljena.

MKL lahko vsebino spletnega portala spremeni kadar koli brez predhodnega obvestila, ravno tako lahko kadar koli izboljša ali spremeni spletni portal.

MKL prav tako ni odgovorna za:

 • točnost ali zanesljivost katerega koli mnenja, nasveta ali izjave, ki jo na spletnem portalu objavi tretja oseba,
 • katero koli vsebino, objavljeno na povezanih spletnih straneh in
 • lastnosti ali zanesljivost katerega koli proizvoda ali storitve, ki je pridobljena na povezanih spletnih straneh.

MKL ne odgovarja za obliko in vsebino podatkov, ki so posredovani s pomočjo hipertekstovnih povezav na druge informacijske strežnike.

Spletni piškotki

Spletni piškotki (v nadaljevanju: piškotki) so majhne datoteke, ki jih med obiskom spletnega mesta strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku, ta pa jih nato naloži na uporabnikovo napravo (računalnik, tablico, pametni telefon), s katero uporabnik dostopa do spletnega mesta.

Na spletnem mestu se uporabljajo piškotki, s katerimi se pridobijo informacije o načinu uporabe spletnega mesta. To so piškotki, ki preko podatka o naslovu internetnega protokola (IP) omogočajo predvsem analizo pogostosti in vsebine brskanja po spletnem mestu ter nekaterih vedenjskih vzorcev uporabnika (npr. uporabnikova zanimanja, navade, vedenje, izbire, nastavitve).

Mestna knjižnica Ljubljana na spletnem mestu www.mklj.si uporablja lastne piškotke, obenem pa omogoča izbranim tretjim osebam, da na uporabnikovo opremo namestijo svoje piškotke (t. i. piškotki tretjih). Uporabnik s podajo soglasja za uporabo piškotkov daje soglasje Mestni knjižnici Ljubljana in tretjim osebam (Google, Google Analytics, YouTube).

Več o politiki, nastavitvah in upravljanju s piškotki si lahko preberete tu.

Omejitev odgovornosti

Vsa besedila, slike ter ostale vsebine, ki so prikazane na spletnem mestu, je izbral in uredil lastnik spletnega mesta in so zgolj informativni podatki. Kljub njihovi informativni naravi, lastnik, v primeru, da bi radi z njim sodelovali na poslovni ravni, ne odgovarja za natančnost in točnost navedenih podatkov.

Intelektualna lastnina na spletnem mestu, vključno z avdio in video vsebinami je zaščitena. MKL spoštuje določbe Zakona o avtorski in sorodnih pravicah ter ob uporabi in navajanju avtorskih in avtorsko zaščitenih vsebin le-te uporablja v skladu z omenjenim zakonom.

Varstvo osebnih podatkov

Z registracijo na spletnem mestu MKL se strinjate, da MKL zbira, obdeluje in hrani posredovane osebne podatke skladno z zakonodajo, vi pa lahko v kateremkoli trenutku zahtevate izbris podatkov iz baze. MKL se zavezuje, da bo s podatki ravnalo skrbno in v skladu z zakonodajo ter jih ne bo posredovalo nepooblaščenim osebam.

Izjava o zasebnosti podatkov

V tej Izjavi o zasebnosti podatkov na spletu je opredeljena politika MKL glede zbiranja, uporabe in varovanja podatkov o registriranih uporabnikih na tem spletnem portalu.

Sledenje aktivnostim na spletnem portalu

Ko brskate po tem spletnem portalu in niste prijavljeni za nobeno spletno storitev MKL, brskate anonimno. Medtem ko brskate, vaših osebnih podatkov – kot so na primer ime in priimek ali naslov e-pošte – ne zbiramo, vendar pa sledimo, kako naš spletni portal uporabljajo tako anonimni uporabniki kot registrirani uporabniki. Eden od načinov sledenja, ki ga uporabljamo in je splošno znano pod imenom “piškotek” (“cookie”), je kratek tekstovni niz, ki ga pošljemo na vaš brskalnik. Piškotki zbirajo informacije, vključno s podatki o strežniku, s katerim je vaš računalnik povezan, tipu vašega brskalnika (npr. Internet Explorer ali Firefox) ter podatke o tem, ali ste se na pasični ali drugačen oglas MKL odzvali prek drugega in katerega spletnega mesta ali povezave iz e-pošte ali RSS vsebine. Piškotek ne more pridobiti nobenih podatkov z vašega diska, prenašati računalniških virusov ali zabeležiti naslova vaše e-pošte ali katerih koli drugih osebnih podatkov. Vaš spletni brskalnik lahko nastavite tako, da vas obvesti, kadar se na brskalnik namesti “piškotek”. Vaš brskalnik lahko nastavite tudi tako, da zavrne ali sprejme vse “piškotke”.

Podatki, ki jih zberemo ob registraciji

Ko postanete registrirani uporabnik tega spletnega portala, nam obvezno posredujete svoje osebne podatke:

 • ime in priimek
 • uporabniško ime (ki si ga izberete poljubno),
 • naslov e-pošte
 • želeno geslo.

Podatki, ki jih zberemo po registraciji

Potem ko ste že prijavljeni za uporabo določene spletne storitve, MKL lahko zbira podatke o:

 • vaši uporabi spletnega portala,
 • vaši uporabi spletnih storitev Mestne knjižnice Ljubljana na katere ste se prijavili.

Podatki, ki jih zberemo ob izpolnitvi obrazcev na spletnem portalu

S potrditvijo vnešenih podatkov v izbrane obrazce dovoljujete, da MKL podatke obdeluje v svojih zbirkah ter jih uporablja za sledeče namene: statistične obdelave, obdelave preteklega obnašanja na spletnem portalu, obveščanje uporabnikov o morebitnih napakah pri storitvah, pošiljanje ponudb, promocijskih gradiv, voščilnic, nagradnih natečajev, nagradnih razpisov v reklamne namene in vabil na dogodke ter prireditve. Komunikacija poteka v elektronski obliki.

Kako uporabljamo vaš naslov e-pošte

Vaš naslov e-pošte lahko uporabimo za to, da vam pošljemo naslednje vrste elektronskih obvestil:

 • občasna sporočila o naših storitvah,
 • spremembah poslovanja in odprtosti enot,
 • redne elektronske novice o prireditvah in dejavnostih v okviru MKL,
 • druga obvestila, za katera ste se sami prijavili.

Pogoji uporabe informacijskih virov

Pogoji uporabe podatkovnih zbirk, elektronskih revij in drugih elektronskih informacijskih virov, ki jih zagotavlja MKL v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico in konzorcijskimi partnerji na svojih ali tujih strežnikih.

Podatkovne zbirke in elektronsko dosegljiva gradiva (elektronske knjige, revije itd.) na strežnikih v NUK, CTK, MKL in pri dobaviteljih uporabljate v skladu z veljavno zakonodajo in splošno veljavnimi družbenimi normami obnašanja ter sklenjenimi licenčnimi pogodbami, ki so jih z založniki oz. proizvajalci sklenili s NUK, CTK, MKL in drugimi člani konzorcijev, zavedajoč se svoje materialne in kazenske odgovornosti.

 • Podatke iz podatkovnih zbirk in drugih elektronskih virov ne smete (direktno ali indirektno) kopirati, distribuirati, prodajati ali z njimi graditi svojih podatkovnih zbirk, razen če je to za posamezno zbirko eksplicitno dovoljeno v licenčnih pogojih. Za lastne študijske, raziskovalne ali pedagoške potrebe je dovoljeno narediti le en izvod izpisov posameznega iskanja v elektronski ali papirni obliki.
 • Pridobljene podatke lahko uporabljate le za nepridobitne namene v okviru izobraževalnih in raziskovalnih dejavnosti.
 • Besedil, pridobljenih iz elektronskih virov, ne smete spreminjati, prilagajati, prevajati ali uporabljati za izvlečke.
 • Spoštovati morate prepoved medknjižnične izposoje in posredovanja dokumentov za tako pridobljena gradiva.
 • Skrbeti morate za tajnost dodeljenega gesla (kadar je to potrebno za uporabo storitev) in ga ne smete posredovati drugim osebam.
 • Upoštevati morate tajnost podatkov, ki so v lasti drugih uporabnikov omrežja. Ne smete dostopati do podatkov, programske opreme, servisov in uporabniških imen na računalnikih ali omrežjih, do katerih niste upravičeni.
 • Do podatkovnih zbirk in drugih informacijskih virov dostopate iz prostorov Mestne knjižnice Ljubljana na območju mesta Ljubljane in drugih občin pogodbenic, razen v primerih, ko je dostop iz drugih lokacij eksplicitno dovoljen.
 • Uporabnik sam zagotavlja tehnične pogoje za dostop do strežnikov v NUK, CTK ali drugje (mreža, namestitev in vzdrževanje odjemalca).
 • MKL skupaj s konzorcijskimi partnerji ne prevzema nobene odgovornosti za popolnost, točnost in resničnost podatkov iz podatkovnih zbirk, prav tako ne za kakršnokoli morebitno škodo, nastalo pri uporabi podatkov ali pri delu s strežnikom za cederome. MKL ne more prevzeti nobene odgovornosti v primeru umika zbirk(e) s strežnikov ali nedelovanja strežnikov.
 • V primeru kršenja navedenih pogojev bo uporabniku takoj prekinjen dostop do podatkovnih zbirk in drugih informacijskih virov, ki so predmet te izjave. Zloraba podatkovnih zbirk in drugih informacijskih virov je kazniva. Za morebitne spore je pristojno sodišče v Ljubljani.