Na vsebinoNa glavni meni

Slovanska knjižnica

Obratovalni čas

Pon08.0022.00* Tor08.0022.00* Sre08.0022.00* Čet08.0022.00* Pet08.0022.00* Sob08.0013.00
* Velika čitalnica bo v letu 2024 odprta pon–pet: 8.00–22.00, sob: 8.00–13.00. Med tednom je od 19.30 do 22.00 odprta samo čitalnica, druge storitve niso na voljo. Preverite tudi obratovalni čas med prazniki za 2024.
Dostop do interneta
/
Dostop za osebe na vozičku
/
Brezžični dostop
/
UNICEF varna točka
/
Garderobne omarice
Cobiss katalog

Kontakt

Einspielerjeva ulica 1, 1000 Ljubljana
01 308 56 02
slovanska@mklj.si

Vodja
Tomaž Miško

LPP

6, 8, 11, 19, 22 (Astra)
14, 14B (Hranilniška)
7, 20, 22 (Bežigrad)

Bicikelj

DUNAJSKA C.-PS PETROL – n°27
Dunajska cesta 50

Lokacija

Lokacija knjižnice: Slovanska knjižnica

Slovanska knjižnica deluje kot Center za domoznanstvo in specialne humanistične zbirke. Od povojne ustanovitve dalje je specialni, študijski tip knjižnice za področje kulture, humanistike, slovanske študije, prevode in domoznansko dejavnost. Z umestitvijo v okvir drugačnega knjižničnega tipa med ljubljanske splošne knjižnice še naprej opravlja naloge, za katere je z gradivom, prostorom in tradicionalno usmeritvijo usposobljena. Opravljamo domoznanske naloge in izpolnjujemo vlogo sodobno opremljene čitalnice z bogato zalogo študijske literature.

Dostopanje do gradiva v Slovanski knjižnici poteka nekoliko drugače, saj je namenjena uporabnikom od 14. leta dalje za študijske in raziskovalne namene. Ker hrani mnoga redka in dragocena gradiva, prostega dostopa ne omogočamo, temveč  vam želeno gradivo  priskrbimo zaposleni iz knjižničnega skladišča. Večino gradiva si lahko izposodite na dom, sicer pa ga pregledujete v velikih in svetlih čitalnicah, ki so vam na voljo. Če potrebujete študijsko osamo, lahko za obdobje dveh tednov najamete eno od šestih študijskih celic, kjer vas bo izbrano gradivo počakalo.

Določena stara gradiva lahko pregledujete v časopisni čitalnici s pomočjo mikročitalcev, s katerimi lahko pregledujete zbirko več kot 500 mikrofilmov. Pri študiju lahko uporabljate katerega od knjižničnih računalnikov ali se s svojim prenosnikom povežete na brezžično omrežje. Če potrebujete pomoč slovarjev, leksikonov in enciklopedij tudi v knjižni obliki, vam je za delo v čitalnici na voljo obsežna zbirka. Poglabljanje v gradivo lahko prekinete z obiskom klepetalnice, kjer se lahko sprostite in si privoščite kavo ter prigrizek. V sklopu knjižnice je organiziran poseben varovan prostor, v katerem hranimo najstarejša in najdragocenejša gradiva in v katerega vodimo na oglede organizirane skupine.

V Slovansko knjižnico se napotite, ko:

 • potrebujete poglobljene informacije s področja humanistike za raziskovalno delo, pripravo na izpit, pripravo dijaške ali študentske raziskovalne, seminarske naloge ali preprosto zaradi osebnega zanimanja,
 • bi radi tih kotiček za svoje pisanje ali branje, vas zanimajo originali, prevodi in avtorji s področja slovanskih jezikov in študije na to temo, ste raziskovalec s tega področja ali ljubitelj, ki želi poglobiti svoje znanje,
 • bi radi pregledovali vezane letnike starih ali novejših časopisov in časnikov in se zamaknili v nekdanje čase ali iščete točno določen članek, opis dogodka ali odzive v tisku – v razponu od Laibacher Zeitunga do današnje izdaje Dela,
 • vas zanimajo zgodovina, običaji in posebnosti Ljubljane in Ljubljančanov ter gradiva na to temo, ki jih hranimo v domoznanski zbirki,
 • sestavljate rodbinsko drevo in iščete sled za vašim prednikom, vas zanima domače leposlovje, želite pregledati prevode slovenskih pisateljev v tuje jezike ali se seznaniti s celotnim opusom izbranega slovenskega pisatelja,
 • si želite ogledati slovenske in tujejezične knjižne redkosti v posebni sobi za dragoceno gradivo, si podrobneje ogledati ali preučiti primerke miniaturnih knjig iz posebne zbirke dr. Martina Žnideršiča in/ali načrtujete voden ogled skupine,
 • se želite udeležiti katere izmed prireditev: denimo projekcije originalnega ruskega filma s slovenskimi podnapisi v slopu Cikla ruskih filmov, ki ga pripravljamo v sodelovanju z mednarodnim klubom slovanskih rojakov RUSLO, strokovnih predavanj, pri katerih pogosto sodelujemo z društvom EX LIBRIS SLOVENIAE, literarnega večera ali domoznanske razstave.

Gradivo

Knjižnica hrani gradivo, primerno za študijsko, znanstveno ali strokovno delo za področja slavistike, slovenistike, literarne vede, zgodovine, filozofije, umetnostne zgodovine, etnologije, religiologije in sociologije. Že od začetka delovanja v letu 1946 sta opredeljeni tudi posebni nalogi Slovanske knjižnice: zbiranje, obdelovanje, hranjenje in predstavljanje gradiva, ki zadeva mesto Ljubljana in okolico in zbiranje knjig in periodike v slovanskih jezikih. Celotna knjižnična zbirka obsega 160.000 naslovov.

Na dom si lahko izposodite:

 • knjižno gradivo, ki ga knjižnica hrani v več izvodih;
 • leposlovje, znanstveno in strokovno literaturo v tujih jezikih,
 • večino CD-romov.

Dostopno v čitalnici:

 • knjižno gradivo v slovenskem jeziku, ki ga knjižnica hrani samo v enem izvodu,
 • periodične publikacije, dragoceno gradivo, enciklopedična in leksikalna dela, slovarji in druga priročna literatura, mikrofilmi.
 • Podatek o dostopnosti gradiva je označen v katalogu ob signaturi.

Prostor

Slovanska knjižnica hrani gradivo na 1000 m2 prostora, 670 m2 je namenjenih obiskovalcem – velika, časopisna in računalniška čitalnica so klimatizirane in imajo skupaj 60 udobno opremljenih študijskih mest, 6 študijskih celic, 3 računalnike, priključke za prenosne računalnike, brezžični internet.

Študijske celice je mogoče rezervirati za najmanj en teden in največ dva tedna zapored, in sicer za dopoldanski (od 8. do 14. ure) ali popoldanski termin (od 14. do 20. ure). Obenem prejmete ključ predalnika v celici, kamor lahko shranite svoje gradivo. Dostop do knjižnice je urejen z dvigalom tudi za osebe z oviranostmi.

Prenesi priponke:

Miniaturne knjige

Facebook

Prihajajoči dogodki