Na vsebinoNa glavni meni

O nas

Mestna knjižnica Ljubljana je s 35 knjižnicami in 47 postajališči bibliobusa največja splošna knjižnica v Sloveniji ter najbolj omrežena kulturna ustanova v Mestni občini Ljubljana.

Pri nas lahko poiščete svojo naslednjo najljubšo knjigo, si izposodite film, poslušate glasbo, izkoristite možnosti za kreativno ustvarjanje in se ob vsakem obisku naučite kaj novega.

Lahko se udeležite kulturne prireditve, se srečate s prijatelji in si privoščite virtualno dostopanje v knjižnici ali izven nje. Od koderkoli dostopate do nas, vam knjig, filmov, revij in informacij ne bo zmanjkalo.

Če iščete poučne, umetniške, razvedrilne, domoznanske in druge vsebine, vam jih bomo pomagali poiskati, najsi so te shranjene na tradicionalnih ali digitalnih nosilcih.

OBIŠČITE NAS

 

Vizija

Smo vodilna splošna knjižnica v Sloveniji in utrjujemo položaj ene najbolj zanimivih javnih knjižnic v mednarodnem prostoru. Z uvajanjem drznih in inovativnih praks na področju kulture in izobraževanja izboljšujemo družbeni položaj prebivalcev Slovenije in krepimo mednarodno prepoznavnost slovenskih knjižnic.

Vodeni ogledi

Bi si želeli knjižnice ogledati v spremstvu knjižničarjev? Vabljeni posamezniki, skupine, vrtci in šole. Svoj interes sporočite v knjižnico, ki bi jo radi obiskali.

Stopi v stik

Varnost v knjižnici in na internetu

Če otrok potrebuje kakršnokoli pomoč, se lahko po pomoč obrne h knjižničarju v knjižnici. Kar nekaj naših knjižnic je proglašenih za varno točko, kamor se lahko otroci ali mladostniki zatečejo v primeru stiske ali nevarnosti.

Varne točke

Varnost na internetu

Dostopnost

Do katerih storitev lahko dostopate od doma? Več

Dostopnost do spletne strani Več

 

Vprašajte nas

 

Kako se vpišem v knjižnico?

V knjižnico se lahko vpišete osebno ali preko spleta. Za vpis v knjižnici potrebujete mestno kartico Urbana (lahko jo kupite tudi v knjižnici) in osebni dokument. Otroci in mladostniki do 18. leta ter brezposelni z dokazilom, se lahko v knjižnico vpišejo brezplačno. Študenti, upokojenci lahko z dokazili uveljavite znižano članarino.

Preko spletnega obrazca se lahko vpišejo le polnoletne osebe. Spletni vpis ima enotno članarino 15 evrov, dostopate le do storitev na daljavo.

Kako lahko obnovim članstvo?

Članstvo lahko obnovite (podaljšate) v Cobiss + ali osebno v vaši najbližji knjižnici.

Kako pridobim geslo za Cobiss?

Geslo za dostop do storitev Cobiss+ ter dostop do e-virov lahko uredite preko storitve Moja knjižnica, ki omogoča rezervacijo, podaljševanje in naročanje preko računalniškega kataloga COBISS+. V kolikor ste geslo pozabili ali še nimate nastavljenega, lahko to sami storite preko spletnega obrazca. Geslo do storitev v Cobiss+ lahko pridobite ali spremenite s klikom na možnost Sprememba gesla. Če ste geslo pozabili, lahko pošljemo zahtevo za dodelitev novega gesla s klikom na povezavo Pozabljeno geslo pod obrazcem za prijavo. Več

Kako si lahko ogledam dogodke knjižnice, ki potekajo na spletu?

Spletne dogodke MKL si lahko ogledate preko FB profila MKL tako da kliknete na povezavo na napovedi dogodka ali vstopate preko strani oziroma ikone FB profila, ki je v nogi na naši spletni strani. Dostop je odprtega tipa, zato ne potrebujete lastnega Facebook profila za ogled naših dogodkov. Nekateri dogodki so kasneje na voljo za ogled tudi na našem YouTube profilu.

Ali lahko v knjižnici jem sendvič?

Malicanje in pitje kave je dovoljeno v posebnih prostorih in predelih knjižnic.

Se lahko v knjižnici pogovarjam?

Seveda, pogovori v knjižnici so dobrodošli, a na nivoju sobne jakosti. V čitalnicah je zaželena tišina.

Ali lahko knjižnici predlagam nakup gradiva, ki ga pogrešam?

Vaših predlogov smo veseli. Pišite nam!

Ali lahko ponudim izvedbo prireditve ali izobraževanja?

Izvajalci kulturnih dogodkov in izobraževanj ste dobrodošli, pišite nam na prireditve@mklj.si ali na izobrazevanja@mklj.si.

Kako naj najdem svojo naslednjo najljubšo knjigo?

Najbolje, da vprašate knjižničarja, lahko pa tudi e-knjižničarja.

Katere storitve lahko v knjižnici uporabljam, čeprav nisem član?

Vsi obiskovalci, tudi če niste člani, ste dobrodošli v knjižnico, kjer lahko berete, počakate na vlak ali avtobus, spijete kavo, pokramljate s knjižničarji ali pa le počivate.

Ali je v knjižnice omogočen dostop za gibalno ovirane ter z otroškimi vozički?

Večina knjižnic je primerno opremljena za gibalno ovirane, preverite s klikom na lokacijo.

Kje si lahko natisnem svoj izdelek s 3D printerjem?

Na delavnici ali samostojno pod budnim očesom mentorja v Kreativnici Knjižnice Polje.

Ali lahko v knjižnici igram kitaro?

Da, oglasi se v Mediateki Knjižnice Otona Župančiča, kjer imamo izoliran prostor za vadbo.

Koliko knjig si lahko največ izposodim?

Kolikor jih lahko preberete v 21 dneh.