Na vsebinoNa glavni meni

Storitve knjižnice za slepe in slabovidne

Nudimo vam zvočne knjige Audibook, elektronske knjige Biblos, dostop do časopisov Pressreader, knjige s povečanim tiskom ter manjšo zbirko slikanic v brajici na otroških in mladinskih oddelkih knjižnice.

Na dom si lahko izposodite bralnik, za uporabo v knjižnici tudi prenosno elektronsko lupo, ki pripomore k lažjemu branju besedil, oznak in napisov. Slepi in slabovidni se v knjižnico včlanite brezplačno.

Elektronska lupa (Pebble)

Pebble je prenosna elektronska lupa, ki omogoča povečanje besedila in s tem lažje prebiranje tekstov, oznak in napisov. Elektronske lupe so na voljo v Knjižnici Šiška in Slovanski knjižnici. Prejmete jih pri izposojevalnem pultu.

Uporabnik drži lupo za ročaj ali jo položi na mizo, pri čemer se ročaj uporabi kot stojalo. Lupo je mogoče postaviti tudi neposredno na knjigo. S pomočjo gumbov +/- lahko do 3-krat povečate tekst in izbirate med šestimi barvnimi načini. Lupa omogoča tudi začasno zamrznitev slike na zaslonu.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Okj-cY8L–A

Bralnik inkBOOK Prime

Bralnik omogoča povečavo besedila elektronske knjige ter menijev in ikon. Osnovna postavitev besedila na bralniku je pokončna, tekst je možno obrniti v ležečo postavitev, kar olajša branje povečanega besedila. Na bralnikih lahko nastavite jakost osvetlitve zaslona in kontrast s črnim ali belim ozadjem. Rok izposoje za e-bralnike je 21 dni, brez možnosti podaljšanja. Član si izposojeno e-knjigo prenese na bralnik. Dostopnost e-bralnikov lahko preverite v katalogu.

Viri

Digitalne tehnologije in spletna orodja so ključni dejavniki za spodbujanje izboljšanih knjižničnih storitev za uporabnike z okvarami vida. Dostopajte do spletne platforme TECH.LIBRARY, oglejte si videoposnetke, ki predstavljajo tehnologije, namenjene slabovidnim in preberite priročnik s priporočili najboljših praks.

 

Spletna platforma projekta Facebook LinkedIn