Na vsebinoNa glavni meni

Območnost

Mestna knjižnica Ljubljana je kot pravna naslednica Knjižnice Otona Župančiča leta 2008 postala osrednja območna knjižnica (OOK) osrednjeslovenske regije. Zakon o knjižničarstvu določa, da je to knjižnica, ki na podlagi pogodbe z Ministrstvom za kulturo in v soglasju s svojim ustanoviteljem opravlja posebne naloge za širše območje.

Osrednjeslovenska regija pokriva 16 % slovenskega ozemlja (29 občin) in zajema 25 % vsega prebivalstva Slovenije (550.000 prebivalcev). Poleg občin ljubljanske urbane regije vključuje še tri notranjske: Cerknico, Bloke in Loško dolino.

Mreža knjižnic MKL združuje 35 knjižnic, od tega jih je, poleg Slovanske knjižnice ter Trubarjeve hiše literature, v Mestni občini Ljubljana enaindvajset, štirinajst knjižnic pa deluje v primestnih občinah: Brezovica, Dobrova – Polhov Gradec, Horjul, Ig, Škofljica, Velike Lašče, Vodice, Medvode ter Dol pri Ljubljani.

Naloge osrednje območne knjižnice

  • zagotavljanje povečanega in zahtevnejšega izbora knjižničnega gradiva in informacij,
  • strokovna pomoč knjižnicam s svojega območja, kar zajema tudi sodelovanje pri načrtovanju razvoja informacijskega sistema,
  • koordinacija zbiranja, obdelave in hranjenja domoznanskega gradiva,
  • usmerjanje izločenega knjižničnega gradiva s svojega območja.

Splošne knjižnice osrednjeslovenske regije

MKL izvaja naloge iz Pravilnika o OOK za knjižnice, ki pokrivajo naslednje občine:

Tim OOK, ki ga sestavljajo predstavniki vseh OOK, je leta 2005 oblikoval in leta 2008 revidiral dokument Poslanstvo in vizija osrednjih območnih knjižnic. Koordinacija vseh OOK je v Centru za razvoj knjižnic Narodne in univerzitetne knjižnice.

Mestna knjižnica Ljubljana v okviru opravljanja posebnih nalog osrednje območne knjižnice uporabnikom omogoča iz knjižnic Osrednjeslovenskega območja brezplačno medknjižnično izposojo strokovnega gradiva in gradiva, ki se uporablja v študijske namene.

Gradiva in povezave

Kontaktni osebi

mag. Aleš Klemen
Anja Frković Tršan