Na vsebinoNa glavni meni

metaFORA – natečaj za najboljšo kratko zgodbo

OKROGLA metaFORA

metaFORA je projekt za spodbujanje ustvarjalnega pisanja in izražanja. Deluje kot možnost za uveljavljanje mladih avtorjev, saj ponuja priložnost za izražanje kreativnosti in literarno ustvarjanje. Knjižnica jim pri tem nudi spodbudo pri branju in pisanju. Natečaj za najboljšo kratko zgodbo razpisuje Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s Knjižnico Vladimira Nazora – Knjižnice grada Zagreba.

od 15. novembra 2021 do 15. marca 2022

  • Rad pišeš zgodbe? Imaš med 15. in 25 let?
  • Napiši zgodbo na temo »OKROGLE« v najširšem pomenu besede. Namig za pisanje je lahko zgolj beseda okrogla, lahko pa se navežeš na temo okroglih obletnic v letu 2022 (realnih ali izmišljenih). Poigraj se z besedami in ustvari OKROGLO metaFORO.
  • Zgodba naj bo v slovenskem jeziku – naj ima največ 5.400 znakov s presledki, predhodno ne sme biti objavljena, sodeluješ lahko le z eno zgodbo.
  • Pošlji jo do 15. marca 2022: metafora@mklj.si.
  • Zraven posreduj ime/priimek/leto rojstva/stalni naslov/e-naslov/davčno številko (žirija nima dostopa do omenjenih podatkov). Strokovna žirija bo izbrala tri najboljše zgodbe, ki bodo objavljene: v tiskani in e-brošuri, na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana ter na spletni strani Trubarjeve hiše literature. Vse tri najboljše zgodbe bodo nagrajene, razglasitev in javno branje pa bosta potekala junija 2022 na posebni zaključni prireditvi.
  • Prvonagrajenec/-ka dobi mesto člana strokovne žirije natečaja metaFORA leta 2023.

Pravila in pogoji sodelovanja

Nagrajenci 2021

metaFORA

Na natečaj za najboljšo kratko zgodbo metaFORA 2021 – igra, je prispelo 12 prispevkov. Strokovna žirija v sestavi Ida Mlakar Črnič, Veronika Šoster in Damjan Zorc je izbrala tri najboljše:

Prvo mesto: Prenosne funkcije, Andrej Iskra:

Zgodba Prenosne funkcije je igro razširila z motiva tudi na jezik, saj prekipeva od besednih iger, ki so domiselne in se pogosto ironično obregajo ob ustaljene besedne zveze, ki so nam že tako domače, da pozabimo, kako nenavadne so v resnici. Besede se v tej zgodbi preigravajo in poigravajo ter poskušajo nadigrati bralca in ga z uigrano lahkotnostjo pripraviti do tega, da zapleše z njimi. Sveže in humorno.

Drugo mesto: Vsi igramo igro, Erika Kum: 

Zgodba Vsi igramo igro je nepričakovana alegorija življenja kot igre. Zgodba domiselno vijuga med modernim in knjižnim izrazoslovjem in osvetli večno vprašanje položaja posameznika v družbi in njegovo vlogo na skoraj že vnaprej določenih poteh. »Vsi igramo igro našega življenja,« zaključi protagonistka svoj pronicljivi razmislek, in z njim na prepričljiv in doživet način povleče vzporednico med virtualnim in resničnim življenjem.

Tretje mesto: Novi lastniki, Jurij Medic:

Novi lastniki so spretna, učinkovito ubesedena in večplastna kratka fantastična pripoved, v kateri se prepletata domišljija in realnost. Priča smo poslavljanju legendarnega učitelja, vodje in modrijana Magnusa Samleja, od svojega učenca Oliverja Terninga. Nato sledi fabulativni preobrat, ko se znajdemo v vzporedni resničnosti, sredi običajne otroške sobe, in sledimo pogovoru starejšega brata, ki se poslavlja od mlajšega. Presenetljiva, pa tudi topla zgodba o zapuščini in bližini.

Arhiv