Na vsebinoNa glavni meni

metaFORA – natečaj za najboljšo kratko zgodbo

ZELEN_A metaFORA

plakat natecaj 2022

metaFORA je projekt za spodbujanje ustvarjalnega pisanja in izražanja. Deluje kot možnost za uveljavljanje mladih avtorjev, saj ponuja priložnost za izražanje kreativnosti in literarno ustvarjanje. Knjižnica jim pri tem nudi spodbudo pri branju in pisanju. Natečaj za najboljšo kratko zgodbo razpisuje Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s Knjižnico Vladimira Nazora – Knjižnice grada Zagreba.

od 15. novembra 2022 do 15. marca 2023

  • Rad pišeš zgodbe? Imaš med 15. in 25 let?
  • Napiši zgodbo na temo »ZELENO_A« v najširšem pomenu besede. Namig za
    pisanje je lahko zgolj beseda zeleno, lahko pa se navežeš na temo novega,
    svežega, mladega, optimističnega in zelenega pogleda v prihodnost. Poigraj se z besedami ali verzi Federica García Lorce ter ustvari ZELENO metaFORO.
  • Zgodba naj bo v slovenskem jeziku – naj ima največ 5.400 znakov s presledki, predhodno ne sme biti objavljena, sodeluješ lahko le z eno zgodbo.
  • Pošlji jo do 15. marca 2023: metafora@mklj.si.
  • Zraven posreduj ime/priimek/leto rojstva/stalni naslov/e-naslov/davčno številko (žirija nima dostopa do omenjenih podatkov). Strokovna žirija bo izbrala tri najboljše zgodbe, ki bodo objavljene: v tiskani in e-brošuri, na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana ter na spletni strani Trubarjeve hiše literature. Vse tri najboljše zgodbe bodo nagrajene, razglasitev in javno branje pa bosta potekala junija 2023 na posebni zaključni prireditvi.
  • Prvonagrajenec/-ka dobi mesto člana strokovne žirije natečaja metaFORA leta 2024.

Pravila in pogoji sodelovanja

Nagrajenci 2023

Prvo mesto: Anja Centa; Zelena majčka

Zelena, povezana s pomladjo in novim življenjem, se v zgodbi Zelena majčka boleče poveže z motivom smrti ljubljene osebe. Na videz preprosto napisana zgodba s kratkimi stavki hitro ustvari prepričljivo vzdušje žalostnega dneva, ko je protagonistka zadnjič nosila zeleno majčko.

Drugo mesto: Filip Slakan Jakovljević; Spokojni labod

Bizarna in groteskna zgodba Spokojni labod o barvno slepem modrem možicu, ki svoje frustracije sprosti nad labodom, se spretno poigrava s satiro in parodijo, ob tem pa zeleno, ki je večinoma dojeta kot pozitivna in svetla barva, poveže z (dobesedno) žolčnim nasiljem.

Tretje mesto: Hana Brilly; Zelena pesem življenja

Poetična zgodba Zelena pesem življenja fokus prestavi v pojoče bitje, ki se nam skozi vrstice počasi razkriva. Podobe narave in življenja, pa tudi smrti, so zapisane z natančnimi in doživetimi podobami.

Nagrajenci 2022

Prvo mesto: Erika Kum; Okrogla

Prepričljiva osebno izpovedna kratka zgodba je obenem tudi pesem v prozi v likovni obliki. Na oblikovnem nivoju tudi grafično prepoznamo oba principa, načelo okroglin in načelo ravnin, ki okrogline sekajo na pol, dokler se prepolovljeni deli ne spojijo v krog, ki predstavlja simbol uravnoteženja in harmonije. Vse odlike te izvirne avtorske izpovedi o drugačnosti, zunanjem videzu, stereotipih, povezanih z njim, pa tudi o pravici, biti, kar si, četudi izven klišejev, standardov in konfekcijskih številk, je bistroumna in pogumna izpoved o sprejemanju samega sebe.

Drugo mesto: Polona Rodič; On, ki nikoli ne bo

Brezkompromisno odkrita ženska izpoved brez izgovarjanja, je notranji monolog, samoizpraševanje osamljene in negotove ženske, ki se odloči odpovedati se nerojenemu otroku. Zaveda se, da se s tem odpoveduje tudi tistemu delu sebe, ki ga ne bo mogla izživeti in življenjski priložnosti, ki je v teh okvirih ne bo mogla izkusiti. Je zgodba o odpovedi in obžalovanju, ki jo lahko razumemo tudi kot simbol za številne dokončne in nepovratne odločitve, s katerimi se kot človeška bitja soočamo in se poskušamo z njimi poravnati.

Tretje mesto: Neva Acceto Vranac; Ciklokopca

Distopična zgodba spretno in s premislekom, ki vzbuja srhljive asociacije na stanje sodobnega sveta, slika bedno životarjenje preostanka človeške družbe po koncu jedrske vojne in naravo, ki preživi in »postane nekaj čisto drugega.« V ospredju je zgodba ciklokopca, preživelca, odstranjevalca min, ki verjame, da opravlja koristno delo. Srečanje z mladim dekletom, ki na videz opravlja enako nalogo, ga strezni v realnost. V odkritem pogovoru mu dekle razkrije, da se giblje v krogih in da cilj, ki mu sledi, ne obstaja. Človek je namreč moteč element, zagozda v kolesju narave. Obstaja zadnja misija in posebna mina, ki bo ostanke človeštva razblinila v nič in omogočila da »si opomore po človekovem opustošenju«.

 

Z natečajem za najboljšo kratko zgodbo metaFORA smo vzpostavili mednarodno sodelovanje s Knjižnico Vladimira Nazora, Knjižnice grada Zagreba, kjer tovrstni natečaj pripravljajo že vrsto let. Na natečaju za odrasle so bili nagrajeni: Znate li da mačke znaju plivati? – Asja Korbar, Čudovišta – Luna Tatjana Val in Srpski ormar – Mladen Vilfan. Med otroki pa so nagrade prejeli: Naredba – Gabrijel Pisačić, Zaleđeni pupovi – Marina Gvozdenović in Pad Gingergrada – Laura Kekez.

 

Nagrajenci 2021

Na natečaj za najboljšo kratko zgodbo metaFORA 2021 – igra, je prispelo 12 prispevkov. Strokovna žirija v sestavi Ida Mlakar Črnič, Veronika Šoster in Damjan Zorc je izbrala tri najboljše:

Prvo mesto: Prenosne funkcije, Andrej Iskra:

Zgodba Prenosne funkcije je igro razširila z motiva tudi na jezik, saj prekipeva od besednih iger, ki so domiselne in se pogosto ironično obregajo ob ustaljene besedne zveze, ki so nam že tako domače, da pozabimo, kako nenavadne so v resnici. Besede se v tej zgodbi preigravajo in poigravajo ter poskušajo nadigrati bralca in ga z uigrano lahkotnostjo pripraviti do tega, da zapleše z njimi. Sveže in humorno.

Drugo mesto: Vsi igramo igro, Erika Kum: 

Zgodba Vsi igramo igro je nepričakovana alegorija življenja kot igre. Zgodba domiselno vijuga med modernim in knjižnim izrazoslovjem in osvetli večno vprašanje položaja posameznika v družbi in njegovo vlogo na skoraj že vnaprej določenih poteh. »Vsi igramo igro našega življenja,« zaključi protagonistka svoj pronicljivi razmislek, in z njim na prepričljiv in doživet način povleče vzporednico med virtualnim in resničnim življenjem.

Tretje mesto: Novi lastniki, Jurij Medic:

Novi lastniki so spretna, učinkovito ubesedena in večplastna kratka fantastična pripoved, v kateri se prepletata domišljija in realnost. Priča smo poslavljanju legendarnega učitelja, vodje in modrijana Magnusa Samleja, od svojega učenca Oliverja Terninga. Nato sledi fabulativni preobrat, ko se znajdemo v vzporedni resničnosti, sredi običajne otroške sobe, in sledimo pogovoru starejšega brata, ki se poslavlja od mlajšega. Presenetljiva, pa tudi topla zgodba o zapuščini in bližini.

Arhiv