Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Angleški bralno-debatni krožek: Small Things Like These

Zgodba se dogaja sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja v majhni irski vasi, v kateri nad življenjem bdi magdalenski samostan s pralnicami. V njih naj bi bila, po vaških govoricah sodeč, po rojstvu otrok nastanjena dekleta slabega značaja. Nekaj tednov pred božičem Bill Furlong, trgovec s premogom in družinski oče, ponosen na svojih pet hčera, med dostavo naročila v samostan naleti na zmedeno dekle, ki sprašuje po svojem dojenčku.

Srečanje Billa nenadoma prisili, da se sooči s svojo preteklostjo, saj je bil sam rojen kot nezakonski otrok in vzgojen v hiši protestantske vdove, pri kateri je njegova mati delala kot služkinja. Hkrati se mora soočiti z dilemo, ali naj molči ali spregovori in sprejme posledice.


The story is set in the mid-1980s in a small Irish village dominated by the Magdalene convent with its associated laundries, where, according to village rumours, “girls of low character” were hidden after childbirth. A few weeks before Christmas, Bill Furlong, a coal merchant and family man proud of his five daughters, delivers an order to the convent and happens to meet a distressed girl asking for her baby.

Bill is suddenly forced to confront his past, having been born out of wedlock and raised in the home of a Protestant widow where his mother served as a maid, and is at the same time put under the pressure whether to keep quiet or to speak out and face the consequences.