Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Elfriede Jelinek, Nobelova nagrajenka: poetično je politično – dr. Neva Šlibar

Če pomislimo, da so se južnoslovanske književnosti lahko z nobelovcem za literaturo, Ivom Andrićem, pohvalile že leta 1961 – resda ni to odtlej uspelo nobenemu in nobeni več –, so morali naši sosedi Avstrijci potrpeti veliko dlje, vse do leta 2004, da so končno prejeli Nobelovo nagrado za književnost. In povrhu vsega je to uspelo ženski, ki s svojimi težkimi in komaj razumljivimi besedili proizvaja škandale kot po tekočem traku. Obenem pa lahko prav na njenem primeru izvrstno osvetlimo nekaj osnovnih značilnost t. i. „avstrijske književnosti“ od preloma pred prejšnjega stoletja naprej.

Zakaj vztrajajo Avstrijci pri tem, da govorimo o avstrijski in ne o nemški književnosti? Kako se umešča pisava Elfriede Jelinek v tradicijo jezikovnega dvoma in avantgardnih jezikovnih razgradenj? Kaj moramo vedeti, da se lahko približamo njenemu kompleksnemu delu – in predvsem njeni kritiki sveta, posebno avstrijskega, ki ga neusmiljeno razstavlja v jezikovne enote in tako ostri našo zavest o tem, kako prav v površinski rabi jezika tiči zloraba. Na njeno ostro razgaljanje razmer, družbenih, političnih, spolnih, jezikovnih, se je javnost pogosto odzvala z zaničevanjem in posmehom: Elfriede Jelinek so tako prišteli k skupini umetnikov in umetnic, ki so jih poimenovali „skrunitelji gnezda“.

V predavanju se bomo posvetili prav temu, kako je ta zaničevalni vzdevek kmalu postal znak kvalitete, pa tudi dejstvu, da se v poetičnem jeziku, če mu le dosledno sledimo, v duhu priznane francosko-bolgarske filozofinje Julie Kristeve skriva revolucionarnost, ki izostruje naša zaznavanja sveta in bivanja v njem. Zaslužna prof. dr. Neva Šlibar je germanistka, literarna znanstvenica, dolgoletna profesorica na Oddelku za germanistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je opravljala vrsto vodilnih funkcij. Težišča njenega raziskovanja so zlasti moderna in sodobna nemška književnost, literarna didaktika, ženska pisava in spolni diskurz, družinske zgodbe itd.

Oglejte si še