Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Francoski literarni krožek. La vie (presque) vraie de l’abbé Lambert

Francoski literarni krožek je bralna skupina v francoskem jeziku, v kateri se posvečamo znanim francoskim in frankofonskim avtoricam in avtorjem.

Tokrat bomo govorili o romanu alžirskega pisatelja Abdelkaderja Djemaïja: La vie (presque) vraie de l’abbé Lambert.

Abdelkader Djemai je eden velikih francosko govorečih alžirskih pisateljev XXI stoletja. Rodil se je leta 1948 v Oranu. Svojo pisateljsko pot je začel kot novinar, sodeloval je s številnimi alžirskimi časopisi in revijami, kjer je svojo pero izostril v pisanju kulturnih novic in objavo kratkih zgodb, dram in pesmi.
Šele pri 36 letu je v Oranu izdal svoj prvi roman Saison de pierre.
Leta 1993 ga je študij Camusovega dela popeljal v Pariz. Zaljubil se je v prestolnico Francije in se tam tudi preselil.

Alžirija je nato doživela krvava leta, tema, ki je v ospredju njegove trilogije (Un ete de cendres, Sable rouge in 31, rue de l’aigle), ki je izšla med letoma 1995 in 1998.

Abdelkader Djemai, se v svojemu opusu vrača v svoje rodno mesto, kar je tudi čutiti v romanu La vie (presque) vraie de l’abbé Lambert, kjer nam skozi biografije kontroverznega duhovnika, ki je županoval v mestu Oran v času med svetovnima vojnama popelje v osrčje najbolj katoliškega mesta kolonizirane Alžirije, kjer se prepletajo bogata francoska arhitektura, močno prisotna španska (andaluzijska) kultura in kulinarika domačinov.

Skupino vodi Leila Filipič.