Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Glazbene niti ljubavi

S Hrvaške prihajajo mladi glasbeniki, ki so se učili igranja kitare na glasbenih delavnicah Oddelka za otroke in mlade v Mestni knjižnici Marka Marulića iz Splita. Svojih glasbenih veščin so se priučili po posebni metodi igranja kitare po posluhu. Otroci različnih starosti in nivojev znanja se nam bodo predstavili na koncertnem nastopu in pokazali, kako je lahko knjižnični prostor priložnost za aktivno participacijo in pridobivanje novih znanj. Dogodek sam priča o tem, da je poučevanje glasbe in ostalih umetniških praks lahko dejavnost, ki se izvaja tudi v knjižnicah, saj gre za neformalno izobraževanje, kjer se lahko lažje približamo različnim ciljnim skupinam. Na ogled bo tudi priložnostna fotografska razstava Knjige i gitare, ki obeležuje utrinke njihovih nastopov.

Dogodek bodo sklenili učenci, glasbeniki OŠ Franceta Bevka – Bežigrad Ljubljana, ki se bodo predstavili s krajšim programom brezčasnih uspešnic domače in tuje produkcije. Tudi tukaj gre za primer neformalnega izobraževanja, saj otroci vadijo in se učijo glasbenih veščin v svojem prostem času in so temu zelo predani.

Tudi Mediateka v Knjižnici Otona Župančiča ponuja svojo različico neformalnega glasbenega izobraževanja s projektom Glasbeni instrumentarij. Trenutno že potekajo delavnice petja Župančičevi slavčki, delavnica začetnice za kitaro v petih korakih ter individualno poučevanje kitare za napredne. V prihodnjem letu načrtujemo delavnice v programu Ableton live 10, kjer bomo predstavili osnove glasbene produkcije in snemanja posnetkov v živo. Za več informacij ter za oddajo prijav za jesenske termine nam lahko pišete na naslov instrumentarij@mklj.si.

***

Šola igranja kitare po posluhu je začetek glasbene kreativnice, ki se je izvajala in se še vedno izvaja v Mestni knjižnici Marka Marulića Split. Glavna naloga in usmeritev samega izobraževalnega procesa je spodbujanje ljubezni do glasbe med otroki in mladimi ter spodbujanje medsebojnega druženja ob glasbi. Kot posledica dobre prakse ter tesnega sodelovanja knjižnice in glasbenih navdušencev/mentorjev je iniciativa prerasla v društvo z imenom Glazbene niti ljubavi. Trenutno društvo deluje kot partner Mestne knjižnice Marka Marulića Split ter ponuja brezplačne delavnice za otroke in mladino od 8. do 18. leta. Društvo sodeluje s knjižnico pri organizaciji različnih glasbenih projektov, kot je aktualni Knjige i gitare, kjer z obiski in nastopi v ostalih knjižnicah na Hrvaškem promovira raznolike knjižnične dejavnosti.

Glasbena skupina Škorci je prvi šolski bend, ki je nastal na OŠ Franceta Bevka v sodelovanju z OŠ Vižmarje Brod. Ime so dobili po Škorcu, ki nastopa v Bevkovi povesti Lukec in njegov škorec, saj je Škorec zvedav, nagajiv in razposajen, tako kot člani benda. Učenci v bendu so zagnani, želijo ustvarjati in se izražati prek glasbe. Gre za skupino otrok, ki prehiteva mentorje in si želi igrati vsak glavni odmor in vsak dan po pouku ter vadijo celo med počitnicami. Seveda Škorcem brez pomoči mentorjev, vodstva šole, tehničnega osebja in staršev, ki svoje otroke in učence podpirajo na vsakem koraku, ne bi uspelo. Zato se jim Škorci iz srca zahvaljujejo in vas vabijo, da z njimi zapojete nekaj pesmi.

***

Iz Hrvatske nam dolaze mladi muzičari koji su naučili svirati gitaru na glazbenim radionicama Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Marka Marulića iz Splita. Svoje glazbene vještine usavršili su prema posebnoj metodi sviranja gitare na bazi sluha. Djeca različitih uzrasta i razina znanja predstaviti će se na koncertnom nastupu te nam pokazati kako knjižnica pruža različite mogućnosti za aktivnu participaciju i usvajanje novih znanja. Sam događaj potvrđuje činjenicu da podučavanje glazbe te sličnih umjetničkih praksi može biti aktivnost koja se provodi i u knjižnicama. Radi se, naime, o vrsti neformalnog obrazovanja koje omogućava lakše približavanje različitim ciljnim skupinama.

Moći ćete pogledati i prigodnu izložbu Knjige i gitare koja retrospektivno prikazuje njihove najbolje nastupe.

Priredbu će zaključiti učenici, glazbenici OŠ Francea Bevka Bežigrad iz Ljubljane, koji će se predstaviti kraćim programom evergreen hitova domaće i strane produkcije. I u ovom slučaju radi se o vrsti neformalnog obrazovanja, gdje djeca vježbaju i usavršavaju svoje glazbene vještine u svoje slobodno vrijeme te su tome veoma predani.

Mediateka Knjižnice Otona Župančiča isto tako pruža mogućnost svojevrsne muzičke neformalne izobrazbe sa svojim projektom Glazbeni instrumentarij. Trenutno su već u tijeku radionice pjevanja Župančičevi slavčki, početna radionica sviranja gitare u pet koraka te individualno podučavanje gitare za napredne gitariste. Sljedeće godine planiramo radionice u programu Ableton live 10 gdje ćemo predstaviti osnove glazbene produkcije i snimanje vlastitih pjesama uživo. Za više informacija te prijave na naše jesenske termine pišite nam na adresu e-pošte instrumentarij@mklj.si.

***

Škola gitare na bazi sluha početak je glazbenog programa koji se izvodio te se i dalje izvodi u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split. Glavno poslanstvo i orijentacija samog obrazovnog procesa je poticanje ljubavi prema glazbi među djecom i mladima te međusobnog druženja uz glazbu. Kao posljedica dobre prakse te bliske suradnje knjižnice i glazbenih entuzijasta / mentora inicijativa je prerasla u udrugu Glazbene niti ljubavi. Trenutno udruga djeluje kao partner Gradske knjižnice Marka Marulića Split te nudi besplatne radionice za djecu i mlade od 8. do 18. godine. Udruga surađuje s knjižnicom pri organizaciji različitih glazbenih projekata, kao što je slučaj i kod aktualnog projekta Knjige i gitare, gdje svojim posjetama i nastupima u ostalim knjižnicama diljem Hrvatske promovira različite aktivnosti knjižnica.

Glazbena grupa Škorci prvi je školski bend nastao na OŠ Francea Bevka u suradnji s OŠ Vižmarje Brod. Svoje ime dobili su po čvorku (slovenski škorec), liku iz Bevkove pripovijetke Lukec in njegov škorec. Škorec je znatiželjan, nestašan i razuzdan, kao i članovi benda. Učenici u bendu vrlo su predani, žele stvarati i izražavati se pomoću glazbe. Radi se o skupini djece koja na vlastitu inicijativu žele svirati svaki glavni školski odmor te svaki dan poslije nastave, pa čak i za vrijeme školskih praznika. Naravno Škorci bez pomoći mentora, vodstva škole, tehničkog osoblja i roditelja, koji na svakom koraku potiču svoju djecu, ne bi bili uspješni. Upravo zato se Škorci svima njima zahvaljuju te nas pozivaju da s njima zapjevamo.