Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Grafika nas povezuje

Ob okroglem jubileju, 20-letnici ustvarjanja, se člani Likovnega društva 2002 na svoji redni letni razstavi predstavljamo z grafikami. Grafike v tehniki globokega tiska (suha igla) in visokega tiska (linorez, lesorez) so nastale na več grafičnih delavnicah. V zadnjem času jih vodi akademska slikarka in magistra grafike Anita Indihar Dimic.

Naslov razstave »Grafika nas povezuje« je še kako pomenljiv, saj je zanimanje za te delavnice zares veliko. Ustvarjalci z navdušenjem izdelujemo najprej predloge, potem matrice in nato komaj čakamo na prvi odtis. Razmišljanje v zvezi z grafiko, še posebej črno-belo, s kakršno se ukvarjamo, je nekoliko drugačno od slikanja z barvami. Tu pride do izraza predvsem risba in svetlo-temni kontrast. Različne grafične tehnike imajo različne njim lastne posebnosti v svoji izvedbi. Nekatere grafične tehnike, kot je na primer suha igla, omogočajo izdelavo tankih natančnih linij in veliko podrobnosti, spet druge, kot sta linorez in lesorez, so ploskovno naravnane. Vse to vpliva na izvedbo likovnega motiva. Popravljanje pri grafiki za sabo ni mogoče. Če narediš napako, jo moraš sprejeti. Nemalokrat ravno napake dajejo grafiki svoj čar.

Ob jubileju vas vabimo na skupen ogled razstave, da nazdravimo na dosedanje ustvarjalne dosežke, na katere smo lahko upravičeno ponosni.

Vabljeni v Knjižnico Škofljica v torek, 6. 12. 2022, ob 19 uri.