Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

G. J. Mendel in mukotrpna zgodba o genih – Lucie Seifertová

Razstava v obliki stripa ilustratorke Lucie Seifertove je posvečena 200 letnici rojstva utemeljitelja genetike Gregora Johanna Mendla. Predstavlja njegovo življenje od rojstva, študijskih let na Češkem in Dunaju, vstopa v samostan, do učiteljske prakse. Osrednja pozornost je namenjena njegovi raziskovalni dejavnosti, predvsem poskusom pri križanju graha in posledičnemu odkritju, kako se prenašajo dedne lastnosti s staršev na potomce.

Predstavljeno je Mendlovo (ne)uspešno predavanje o rezultatih raziskave. Razstava se ukvarja tudi z njegovimi nasledniki: Hugom de Vriesom, Carlom Erichom Corrensom in Erichom von Tschermakom, ki so leta 1900 neodvisno drug od drugega potrdili njegova odkritja in zaključke. Spominja se tudi odnosa nacizma in komunizma do genetike. Povzema, kako pridobljeno znanje genetike uporabljamo na različnih področjih (npr. kmetijstvo, kriminalistika, medicina, arheologija…). Za konec predstavlja sledi in sporočilo Mendla v sedanji Češki republiki.

Gregor Johann Mendel, pionir genetike in znanstvenik priznan v svetovnem merilu, je bil rojen v vasi Hynčice, na ozemlju današnje Češke republike. S svojimi odkritji in delom je zaznamoval določeno zgodovinsko obdobje in dal opazen prispevek k splošnemu dobremu človeštva, ki odmeva tudi v današnjem času.

Letos praznujemo 200. obletnico njegovega rojstva.

Odprtje razstave bo v torek, 5. aprila 2022, ob 18. uri.

Razstavo bodo odprli:
Marjeta Kamenšek,vodja območne enote Knjižnica Šiška
Petr Springinsfeld, predsednik odbora za mednarodne odnose Južnomoravskega okrožja
Nj. Eks. gospod Juraj Chmiel, veleposlanik Češke republike v Ljubljani

Častno pokroviteljstvo nad razstavo je prevzel veleposlanik Češke republike v Ljubljani, Nj. Eks. Juraj Chmiel.

Gostovanje razstave je omogočila Mendlova univerza v Brnu.