Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Mi, begunci, mi in begunci

Čeprav so v današnjem času negotovost in stiske v prizadevanju za mirno in dostojno življenje prisotne pri prebivalstvu nasploh, so v Sloveniji ljudje, ki imajo še posebej težko življenjsko izkušnjo in preizkušnjo, saj tu iščejo ali so pridobili zaščito, ker so pobegnili pred vojno, pregonom in nezmožnostjo mirnega in dostojnega življenja v svojih deželah. Begunci. Kaj pomeni ta beseda danes? So kategorizacije koristne ali škodljive za razumevanje potreb in pravic do življenja, dostojanstva, možnosti in priložnosti za udejanjanje lastnih potencialov? Kako živijo begunci v Sloveniji? Kako je z begunci in priseljenci iz časa vojne v Bosni in Hercegovini ter njihovimi potomci – je ta izkušnja po tridesetih letih še relevantna za njihovo sedanje življenje v Sloveniji? Je izkušnja begunca in priseljevanja do neke mere univerzalna? Lahko primerjamo odnos do beguncev in priseljencev v Sloveniji z zgodovinsko izkušnjo (ne)sprejemanja Slovencev v državah, kamor so prišli iskati boljše življenje? Ali se je odnos Slovenije do beguncev spreminjal in spremenil? Nenazadnje, kako govorijo begunci in kako mi govorimo o beguncih? Koliko je jezik dejavnik begunske in priseljenske identitete ter kako vpliva na vključevanje v družbo?

O teh vprašanjih bodo spregovorili:

  • Mirjam Milharčič Hladnik, raziskovalka, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije, ZRC SAZU,
  • Anica Mikuš Kos, pediatrinja, psihiatrinja in humanitarka, predsednica Slovenske filantropije,
  • Maida Džinić, dolgoletna svetovalka beguncem in delavcem migrantom, pevka skupine tAman,
  • Fatum Ghanima, Sirka živeča v Ljubljani,
  • Gorazd Rečnik, novinar Radio Slovenija.

Pogovor bo vodila Brankica Petković, raziskovalka z Mirovnega inštituta.

Dogodek poteka v sodelovanju Galerije Kresija, Mestne knjižnice Ljubljana in Trubarjeve hiše literature in sicer v sklopu razstave Nemogoče se je vrniti v nemogočo deželo.

Spletni dogodek bo mogoče spremljati na dan dogodka na Facebook profilu Galerije Kresija in Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (Meeting ID: 862 0468 1561).