Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Kratka proza: Tanja Špes, Bine Debeljak in Ajda Bračič

V zadnjem času je v slovenski književnosti nastalo kar nekaj kratkoproznih zbirk, ki se po eni strani naslanjajo na bogato tradicijo, hkrati pa na resničnost okoli sebe zrejo s posebne perspektive, ki velikokrat prekaša druge prozne zvrsti.

Kakšne so specifike in kondicija kratke proze, se bo literarni kritik Sašo Puljarević pogovarjal z avtoricama in avtorjem treh zbirk kratkih zgodb:

Tanja Špes je za svoje zgodbe prejela mednarodno nagrado energheia, dvakrat je bila nominirana za najboljšo kratko zgodbo revije Sodobnost, leta 2023 pa je pri Cankarjevi založbi izšel njen prvenec Nedaleč stran. Pri isti založbi so lani izšle tudi Radiografije Bineta Debeljaka, ki svoje like v duhu postmodernizma skozi jezik postavlja pod rentgen. Ajda Bračič, arhitektka, urednica in publicistka, je za svojo zbirko Leteči ljudje (LUD Literatura, 2022), v kateri preiskuje kratke stike in razpotja življenj svojih likov, prejela nagrado kritiško sito in nagrado Maruše Krese.

Dogodek je del cikla Mlada literatura v mestu, ki je posvečen priznanim mladim ustvarjalkam in ustvarjalcem z različnih področij literature.