Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Moj košček Slovenije, doma ali na tujem

Na fotografski razstavi Moj košček Slovenije, doma ali na tujem, ki je rezultat natečaja, so razstavljena dela fotografov iz vseh treh Slovenij. Na ogled so koščki Slovenije od blizu in daleč; iz matice pa tudi iz Italije, ZDA, Avstralije, Argentine, Rusije. Avtorji so fotografije opremili tudi s slikovitimi opisi, ki dajo motivom še dodatno dimenzijo.

Že ob zaključku fotografskega natečaja 2020 smo glede na dober odziv napovedali, da ga bomo čez dve leti ponovili. Tako smo v začetku lanskega poletja ponovno razpisali natečaj in fotografe povabili, da z nami delijo svoj pogled na Slovenijo, slovenske korenine, slovenstvo. Tokrat je bil naslovu Moj košček Slovenije dodan tudi podnaslov doma ali na tujem in tako smo avtorje spomnili, da se ozrejo okoli sebe in poiščejo Slovenijo v svoji okolici, v svojem vsakdanu pa naj si bo na tej ali oni strani meje. Ker je včasih svoj košček Slovenije težko predstaviti kot utrinek, le z eno fotografijo, smo letos kot novost ponudili možnost, da nam svojo zgodbo povejo s fotografsko serijo, ki jo sestavlja 4 do 6 fotografij.

Tudi tokrat je bil odziv dober. Prejeli smo koščke Slovenije od blizu in daleč; iz matice pa tudi iz Italije, ZDA, Avstralije, Argentine, Rusije. Niso pa nas navdušile le fotografije, ampak tudi slikoviti opisi, ki so jih avtorji zapisali ob fotografijah in ki dajo motivom še dodatno dimenzijo. Fotografije in serije je ocenila tričlanska žirija in sicer Tamino Petelinšek (Slovenija), Vincenc Gotthardt (Avstrija) in Marko Vombergar (Argentina), projekt pa je vodila fotografinja Polona Avanzo. Žirija je izbrala deset nagrajencev – 6 avtorjev posamičnih fotografij in 4 avtorje serij. Na razstavo smo poleg nagrajenih fotografij od vsakega sodelujočega uvrstili vsaj eno fotografijo. Tako pred vas postavljamo pester kolaž utrinkov, iz katerega se da razbrati, da Slovence doma ali na tujem najbolj navdihujeta narava in tradicija.