Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Moje mačkoljubne zgodbe – Svetlana Slapšak

Indukcijske slušne zanke

Svetlana Slapšak je vrhunska intelektualka in ustvarjalka, brez katere slovenska humanistika, literatura in kultura ne bi bili isti. Njeno delo obsega različna področja znanosti, kulture in umetnosti ter več izjemnih karier – od znanstvene, pedagoške, predavateljske, mirovniške, pisateljske, gledališke, umetniške, kritiške, do humanitarne in aktivistične. Objavila je več kot 100 knjig: znanstvenih študij, zbirk esejev, prevodov in beletristike.

V knjigi Moje mačkoljubne zgodbe nam avtorica prvič odkrije svojo nežno plat. Zgodbe o mačkah, s katerimi živi od svojega dvaindvajsetega leta, so zgodbe o ljubezni, nežnosti, predanosti, o sožitju in zavezništvu med človekom in živalmi. Obenem so to intimna pričevanja o prelomnih zgodovinskih dogodkih druge polovice 20. in začetka 21. stoletja. Ti segajo od študentskih protestov in konca vojne diktature v Grčiji leta 1974 do politično napetega življenja v socialistični Jugoslaviji, vzpona nacionalizma in krvavega razpada Jugoslavije ter posledic kapitalistične tranzicije. Zgodbe nas popeljejo v Grčijo, Srbijo, Hrvaško, Francijo in Združene države Amerike in nas opomnijo »na nujnost posluha za življenje, za običajno, za toplo, za nenasilno, za nepredvidljivo.«

Knjigo je iz srbskega v slovenski jezik prevedla Aleksandra Rekar ter uredila Biljana Žikić, ki bo tudi vodila pogovor z avtorico.

Foto: Iztok Dimc