Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Nova frekvenca, 100 let jazza na Slovenskem – Lojze Krajnčan

Šesta sezona cikla večerov Nova frekvenca v jubilejnem letu, v katerem obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, izpostavlja jazziste prve generacije oziroma tiste, ki so s svojim glasbenim udejstvovanjem pomembno vplivali na mlajše slovenske glasbenike ter jim pripisujemo zasluge za preporod jazza, s katerim se srečujemo (najmanj) zadnje desetletje.

Jazz je v stoletni tradiciji na slovenskih tleh doživel številne preobrazbe, a za njegovega začetnika štejemo Tržačana Miljutina Negodeta, ki je leta 1922 s svojim kvartetom Original Jazz Negode v Ljubljani prvič izvedel glasbo z zametki jazza, kmalu pa v našo prestolnico pripeljal tudi prvi saksofon.

Big band RTV Slovenija, nekoč Plesni orkester Radia Ljubljana, neprekinjeno deluje vse od ustanovitve v letu 1945. A če njegove začetke povezujemo predvsem z Bojanom Adamičem, Jože Privšek velja za tistega, ki je delovanje orkestra ponesel na visoko umetniško ravan. Po njegovi upokojitvi leta 1993 je dirigentsko palico tega in za desetletje tudi umetniško vodstvo prevzel Lojze Krajnčan, jazzovski dirigent, skladatelj, aranžer ter zdaj že dolga leta pasivni pozavnist.

Pozavno je študiral na Visoki šoli za glasbo in pripadajoče umetnosti v Gradcu (Avstrija), kasneje na Berklee College of Music v Bostonu (Amerika), poleg te pa se je posvečal še študiju kompozicije in aranžiranja. Gre za glasbenika, ki se že desetletja aktivno udeležuje na slovenski jazz sceni, najsi bo kot član jazz kvinteta Ugrin-Divjak najsi bo kot dirigent Big Banda RTV Slovenija, v okviru katerega redno sodeluje tako z domačimi kot tujimi vrhunskimi jazz glasbeniki.

Na prvem dogodku šeste sezone cikla večerov Nova frekvenca se bo v pogovoru z univerzitetno diplomirano muzikologinjo, kritičarko, glasbeno publicistko in urednico Nino Novak spomnil starih časov ter obudil sodelovanja z legendarnimi slovenskimi jazz glasbeniki, ozrl se bo tudi na spremembe, ki jih je v stotih letih na slovenskih tleh doživela ta izvirno ameriška glasbena zvrst.

Dogodek si lahko ogledate prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Foto: Adrijan Pregelj