Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Okoljska filozofija

»Če je bila v času Aristotela filozofija mati znanosti, je zdaj ekologija mati politične filozofije, po kateri bi se morali ravnati vsi državniki.”  (Zorana Baković, Delo)

Na tokratnem srečanju si bomo ogledali nekaj etiških teorij 20. stoletja, ki  poskušajo na novo opredeliti človekovo moralno odgovornost do narave in okolja onkraj zgolj “antropocentrizma”.

Prva med njimi bo “deželska etika” ameriškega gozdarja in filozofa Alda Leopolda. Pri svojem delu je vzpostavil takšno merilo etičnega ravnanja, po katerem je moralno tisto delovanje, ki prispeva k stabilnosti, lepoti in integriteti biotske skupnosti.

Naslednji poskus opredelitve naše etične odgovornosti do narave nam prinaša norveški filozof Arne Næss s svojim razlikovanjem med »globoko« in »plitko ekologijo« ter v povezavi s tem med “biocentrizmom” in “antropocentrizmom”.

Tretji klasik okoljske etike 20. stoletja o katerem bomo govorili bo ameriški mislec Murray Bookchin, utemeljitelj socialne ekologije, ki je na okoljsko etiko gledal z vidika družbene pravičnosti?