Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Podobe Ivana Tavčarja

V letu, ko obeležujemo 100-letnico smrti Ivana Tavčarja, smo v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom Ljubljana pripravili pregledno razstavo, na kateri bo mogoče Tavčarja spoznati kot literata, politika, odvetnika, župana, pa tudi kot očeta, moža in posestnika na Visokem. Razstavili bomo njegove prvotiske in druga literarna dela, rokopise, fotografsko gradivo, etc.

Odprtje razstave, na kateri se nam bo pridružil tudi prof. ddr. Igor Grdina, bo 3. oktobra, ob 18.00 v dvorani knjižnice. Z glasbenim nastopom na kitari bo dogodek popestril Vitja Kovačević.

Pisatelj, odvetnik, politik in župan Ivan Tavčar se je rodil 28. avgusta 1851 v Poljanah nad Škofjo Loko. Življenjska pot ga je že zgodaj vodila v Ljubljano. Tu se je šolal, se zaposlil kot odvetniški koncipient, odprl samostojno odvetniško pisarno in se poročil ter ustvaril družino. V prestolnici je literarno ustvarjal, se politično udejstvoval, opravljal številne funkcije v javnem življenju mesta, bil župan (1912–1921) ter tudi minister – poverjenik za prehrano v prvi slovenski narodni vladi.
Po nakupu posestva na Visokem leta 1893 je veliko svojega časa preživljal tudi v rodni Poljanski dolini. Umrl je v Ljubljani, 19. februarja 1923, pokopan pa je v družinski grobnici na Visokem.