Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Predstavitev serije slikanic Bibi in Gusti ter Pravljični sprehod po Ljubljani – Ida Mlakar Črnič

Zadnja ura pravljic bo nekaj posebnega, saj nam bo avtorica Ida Mlakar Črnič predstavila serijo slikanic Bibi in Gusti ter Pravljično sprehod po Ljubljani.

Didaktične otroške slikanice, s katerimi se otroci skozi zabavno zgodbo učijo soočanja z različnimi življenjskimi situacijami. Navajeni smo, da imata pujsa Bibi in Gusti vedno polno malho nasvetov za raznorazne pujsje težave. Pridružite se jima na popotovanju skozi letne čase, ko bosta spomladi zalivala hišico, poleti udomačila kolo, jeseni porahljala prepir, pozimi sipala srečo, in ko nova pomlad vzbrsti, pregnala še žalost. Slikanice iz zbirke Bibi in Gusti so prejele nagrado “Zlata hruška” kot kakovostne knjige po izboru centra za mladinsko književnost pri Mestni knjižnici Ljubljana.

Pravljični sprehod po Ljubljani je privlačna slikanica v obliki stripa, namenjena otrokom v predšolskem obdobju in 1. triletju OŠ, čaroben, premišljen in domišljen sodoben leposlovnopoučni vodnik, v pomoč družinam, vzgojiteljem v vrtcih, učiteljem in knjižničarjem. Vabi k ogledu centra Ljubljane in obisku različnih kulturnih ustanov, predvsem tistih, povezanih z branjem (MKL, enote Knjižnice Otona Župančiča, Knjigarne Lutkovnega gledališča, RTV Ljubljana idr.) in spodbuja k branju pravljic, kakorkoli povezanih z Ljubljano. Na poti je veliko poučnih informacij in spodbud k raziskovanju, to počneta zmajček Klepetaj in knjižničarska sovica Kunštna, ki poudarja »V knjigah je vse!« Na koncu slikanice so dodane fotografije »postankov« v centru Ljubljane, 10 x 10 informacij za radovedne sprehajalce (npr. 10 književnih junakov, ki jih srečamo na pravljični poti, 10 praznikov, povezanih s knjigo, 10 poklicev, povezanih s knjigo, idr.). Na začetku slikanice pa je uvod avtorice z naslovom »Brez samohodk na pravljični sprehod po Ljubljani« in tudi moj »Z Ido na pravljičnem sprehodu po Ljubljani.«

Avtorica Ida Mlakar Črnič je knjižničarka in pravljičarka. Med njenimi najbolj znanimi slikanicami so Cipercoperček (2012), zbirka slikanic o Bibi in Gustiju in zgodba O kravi, ki je lajala v luno z ilustracijami Petra Škerla (2015), ki je prejela nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico. Likovne podobe Kristine Krhin prinašajo posebno svežino in nežnost, s katero se skuša zgodbica dotakniti občutljive in domišljije polne otroške duše.