Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Sodobna slovenska umetnost: izbrani primeri – Dr. Sarival Sosič

Predavanju bo posvečen kratek pregledu izbranih del priznanih slovenskih umetnikov, ki zaznamujejo sodobno slovensko likovno delovanje. Njihov opus je obsežen, raznolik in umetniško dinamičen ter poln ustvarjalne in domiselne energije.

Jože Tisnikar je ustvarjal teme povezane s svojim življenjem. Prevladujoči motivi so: vrane in krokarji (imel je udomačenega krokarja), konji, ljudje pri žalovanju ob umrlih, v prosekturi, ko truplo leži z listkom na prstu noge, križanje, tudi z njegovim portretom, množice, ki pojejo ali žalujejo ter različni sprevodi.

Fotograf Stojan Kerbler ustvarja naravne in pristne fotografije v črno beli tehniki. Ljudje na njih so preprosti, sproščeni, povezani z naravo, zato so nastale serije Koline, Haloze, Dvorišča, Kurenti ter mnogi potreti domačinov pri vsakdanjem delu, počitku, medsebojnih pogovorih. Fotografira tudi vaške posebneže ter naravo, ki je še pristna in preprosta.

Fotograf Miroslav Zdovc je veliko ustvarjal potrete, tudi znanih slovenskih umetnikov. Nastale so serije ženskih aktov, kjer ga zanimajo razmerja med teminami in svetlinami (fotografski chiarscuro) ter linije teles, skoraj kot kiparskih struktur. Fotografiral je tudi posebneže in ustvari serije zelo starih oken na razrušenih stavbah. Zanima ga narava polna sončne svetlobe in mehkih barvnih prehodov.

Akademski kipar Mirsad Begić je avtor številnih javnih spomenikov in mnogih doprsnih kipov znanih slovenskih osebnosti. Ustvarja v stilu konstruktivizma ter ekspresionizma z elementi abstraktnosti. V podobe figur pogostokrat vključuje elemente iz narave, veje, liste in debla. Ustvaril je stanska vrata ljubljanske stolnice Sv. Nikolaja in spomenika županu Ivanu Hribarju ter pisatelju Borisu Pahorju. V postavitvah izpostavlja problematiko vojne, umiranja in trpljenja, zato je v njegovih delih pogostokrat prisotna žalost in tragičnost.

Slika: © Arhiv Koroške galerije likovnih umetnosti