Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Tukaj smo, Glasilo migrantov in beguncev v Sloveniji – Zana Fabjan Blažič

Smo majhna skupnost ljudi, nekateri smo prosilci za azil, drugi imamo priznan status begunca, tretje so nas nedokumentirane prepustili na cesti ali v Centru za tujce. Vsi smo v Slovenijo prišli v upanju na varno in dostojno življenje, žal pa smo trčili na mnogo ovir. Ker smo v tej družbi skorajda nevidni, smo se odločili ustvariti svoj časopis, v katerem bi pisali o izkušnjah življenja v tej državi. Na ta način se želimo boriti proti medijskemu slikanju beguncev, kjer smo samo številke in brezosebni obrazi, ki naj bi se jih bilo treba bati.

Soočamo se s stvarmi, ki so znane samo nam in ljudje težko verjamejo, da se sploh dogajajo: rasno profiliranje s strani policije, neznosne razmere v Centru za tujce v Postojni, nasilje na mejah, nezakoniti izgoni, prepoved prehajanja občin. Obenem pa poznamo iste težave kot mnogi Slovenci, slabo plačana delovna mesta, težave pri iskanju stanovanj, težak dostop do zdravstvene oskrbe. Mislimo, da bi z medsebojnim razumevanjem lahko močneje naslavljali te problematike in borbe. Borbe za boljši svet, pravičnost, enakopravnost in mir.

Na dogodku bomo predstavili naši prvi dve zbirki zgodb, ki smo jih sprva objavljali na Facebook strani Tukaj smo, kasneje pa so izšle v knjižni obliki. V pripravi je tudi tretja knjiga. Vse zgodbe so prevedene v štiri jezike, slovenščino, angleščino, arabščino in farsi. Skupno je objavljenih 62 zgodb, pri nastanjanju katerih je sodelovalo 72 ljudi. Knjige pišemo z veliko medsebojne podpore in smo nanje zelo ponosni.