Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Verodostojnost virov

1. del (Maja Vreča)
»Internet nam omogoča zelo hiter in enostaven dostop do informacij, ki jih potrebujemo.« Ali ta izjava drži? Ali se lahko zanesemo na ustreznost rezultatov naših poizvedb? Ali lahko privzamemo, da so ti rezultati kredibilni in preverjeni? Žal je odgovor na ta vprašanja skoraj zanesljivo negativen, če nismo vložili dovolj časa in znanja v iskanje in preverjanje rezultatov naših poizvedb. Na internetu smo uredniki mi sami, zato se moramo seznaniti z osnovnimi principi preverjanja verodostojnosti spletnih virov. Na predavanju bo govora o nevarnostih zaprtosti v mehurček, kako algoritmi prikazujejo omejen nabor informacij in o tem, kaj vse je treba preveriti, ko ocenjujemo, ali je določen vir verodostojen. Izobraževanje je namenjeno knjižničarjem, ki pri svojem delu in zasebno uporabljajo različne vire in morajo znati presoditi, ali so verodostojni ali ne. To znanje tudi posredujejo uporabnikom knjižnic in jim svetujejo pri izboru virov.

2. del (dr. Sonja Merljak Zdovc)
»Nimam pojma« ali zakaj je včasih najbolj pametno reči, »ne vem«? Na lažne novice oziroma dezinformacije zlahka nasedemo, še posebej ko te vplivajo na naša čustva ali se poigravajo z našimi prepričanji. Če imamo razvite veščine medijske pismenosti, če vemo, katera orodja za razlikovanje resnice in laži imamo na voljo, bomo to znanje lažje posredovali naprej – otrokom ali staršem, prijateljem ali znancem. Na izobraževanju bomo izvedeli, kaj je medijska pismenost, zakaj je pomembna, kako prepoznavamo lažne novice, svoje znanje pa preizkusili na praktičnih primerih.

Izvajata: Maja Vreča, Arnes, in dr. Sonja Merljak Zdovc, Časoris

Kotizacija: brezplačno

Izobraževanje je prvenstveno namenjeno koordinatorjem izvajanja posebnih nalog osrednje območne knjižnice iz slovenskih OOK. V kolikor ostanejo prosta mesta, se ga lahko udeležite tudi zaposleni iz drugih knjižnic. Stroške udeležbe krije Ministrstvo za kulturo iz sredstev, namenjenih za izvajanje posebnih nalog OOK.

PRENOS PRIJAVNICE >>>