Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Zapuščina Franceta Dobrovoljca

V Slovanski knjižnici smo v trajno hrambo dobili zapuščino romanista, slovenista, bibliografa, bibliotekarja, leksikografa in literarnega zgodovinarja Franceta Dobrovoljca, ki je našo knjižnico vodil med leti 1948 in 1974. Na razstavi, ki jo podaljšujemo v mesec september, si bo mogoče ogledati izbor iz njegove zapuščine – pisno korespondenco, rokopisno gradivo, dnevnike in fotografije ter gradivo za pripravo Cankarjevega albuma.

France Dobrovoljc je bil kot ravnatelj Slovanske knjižnice zaslužen za vzpostavitev številnih programov za izmenjavo gradiva s sorodnimi tujimi ustanovami. Vrh njegovega udejstvovanja predstavlja obsežen, vsebinsko natančen in slikovno bogat Cankarjev album. S predstavljenimi biografskimi dognanji in bibliografijo je postavil temelje za nadaljnja raziskovanja Cankarjevega dela.

Razstavo, ki jo je pripravila Simona Pečenik in je bila na ogled v mesecu juniju, smo odprli v sredo, 14. 6. ob 18.00.

Na dogodku sta spregovorila vodja Slovanske knjižnice Tomaž Miško in nekdanja direktorica Cankarjeve knjižnice Vrhnika Marija Iskrenovič. Za glasbeno popestritev so poskrbeli mladi klarinetisti iz Glasbene šole Franca Šturma.