Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Krotilci računalnikov 3

Poletna šola programiranja in umetnosti za dekleta in fante od 11. do 15. leta.

Letos ti ponujamo že tretjo in prav posebno izvedbo poletne šole Krotilci računalnikov, ki bo potekala od ponedeljka 22. avgusta do petka 26. avgusta, vsak dan med 10. in 13. uro. Poskrbljeno bo za vodo, sok in prigrizke (sadje, oreščki, piškoti). Poleg predstavitve uvodnih programskih konceptov in ustvarjanja s 3D-tiskalnikom, letos pripravljamo še oživitev posebne zgodovinske naprave, ob kateri se boš uril_a v spoznavanju elektronskih komponent, njihovem programiranju in sestavljanju ter se preizkusil_a kot oblikovalec_ka animacij.

  • 5 dni programiranja in digitalne umetnosti
  • Lokacija: Knjižnica Polje, Polje 383, Ljubljana-Polje
  • Prijetna računalniška učilnica z novimi računalniki – Kreativnica
  • 12 prostih mest, prednost imajo mladi iz ČS Polje
  • Polovica mest je rezerviranih za dekleta
  • Brezplačno

Mini računalnik za maksi zabavo

PONEDELJEK, 22. AVGUST, 10:00-13:00

BBC Micro:bit je mini računalnik, ki pa veliko obeta. Naučil_a se boš, kako Micro:bitu ukazati, da ti sporoči temperaturo prostora, spremenil_a ga boš v igralno kocko, z njegovo pomočjo prijatelja izzval_a v igri papir, kamen, škarje … Ravno prav poučno in zabavno za prijeten uvod v teden raziskovanja digitalnih tehnologij.

Program vodi mentorica iz novogoriškega društva Cancel Gordana Erdelić. Pomagala ji bo dijakinja elektrotehniško-računalniške srednje šole iz Ljubljane Natalija Benegalija.

3D-tisk in oblikovanje

TOREK, 23. AVGUST, 10:00-13:00

Torek je namenjen spoznavanju osnov 3D-oblikovanja. V programu Tinkercad boš oblikoval_a mini lonček za rastline in ga nato natisnil_a na 3D-tiskalniku ter hkrati spoznal_a, kako tiskalnik deluje. Ko bodo lončki natisnjeni, boš v svojega posadil_a rastline.

Program vodi knjižničar in kreativec Matej Štendler/MKL. Pomagala mu bo dijakinja elektrotehniško-računalniške srednje šole iz Ljubljane Natalija Benegalija.

Zoetrope, viktorijanski predvajalnik animacij

OD SREDE, 24. AVGUSTA, DO PETKA, 26. AVGUSTA, 10:00-13:00

Večino programa pa boš namenil_a spoznavanju in ustvarjanju naprave Zoetrope – recimo ji viktorijanski predvajalnik animacij.

Ustvaril_a boš sličice, ki jih boš s svojimi rokami oživila. Zoetrope namreč ustvari iluzijo animacije tako, da zaporedne sličice vrti v krogu in jih osvetljuje za delček sekunde ter to ponavlja v neskončni zanki. Zoetrope so izumili že v 19. stoletju, ti pa jo boš poustvaril_a s tehnologijami, ki so nam na voljo v 21. stoletju.

Napravo boš izdelal_a iz odsluženega mehanizma CD ali DVD predvajalnika, mikrokrmilnika Arduino, visoko svetilne bele LED lučke, ter nekaj pomožnih elementov.

Ob tem boš izvedel_a, kaj je “brushless” pogonski motor, ter se naučil_a napisati program, ki bo natančno sinhroniziral utripanje LED lučke  in vrtenje motorja. Najbolj zabavno pa bo seveda ustvarjanje in igranje z animacijami v zanki.

Program vodita novomedijska umetnica in likovna pedagoginja Vesna Krebs in strokovnjak za interaktivne vizualije Borut Kumperščak. Pomagala jima bo dijakinja elektrotehniško-računalniške srednje šole iz Ljubljane Natalija Benegalija.

 

Izvedbo sofinancirata Mestna občina Ljubljana in Mestna knjižnica Ljubljana.