Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje
Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje
- Avtor: Usha Lad
- Zvrst: Zdravje
- Jezik: slovenski
- Ciljna skupina: odrasli
- Leto izida: 2013
- Založba: Orbis, Ljubljana
- Fizični opis: 293 str., [4] str. pril., 22 cm
Ajurveda je več kot pet tisoč let star indijski medicinski sistem. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Nauk ajurvede je usmerjen v harmoniziranje vseh štirih nivojev, kar človek doseže s posebnim načinom življenja, ki ga predstavlja način prehrane, joga, meditacija, masaža, dihalne vaje… Tudi na Zahodu, po priznanju organizacije WHO, od leta 1977 predstavlja alternativno nadgradnjo uradne medicine. Največkrat se ne prakticira kot poseben način življenja, ampak glede na potrebe zdravljenja uporablja samo posamezne metode.
V slovenskem jeziku premoremo kar nekaj knjig s področja ajurvede. Tokrat predstavljamo prvo, ki je v celoti posvečena samo hrani in kuhanju. Samozdravljenje v podnaslovu nas ne sme zavajati, kar nas v uvodu opozori avtor Usha Lad: »…knjige nikakor ne gre jemati kot načrt za zdravljenje katerekoli bolezni… Nenadomestljiva pa bo pri razvijanju razumevanja modrega in praktičnega ajurvedskega pristopa k prehrani in zdravju«. Priročnik nas uvede v ajurvedske tehnike kuhanja in skrivnosti začinjanja, številni recepti pa nam razkrivajo izredno prilagodljivost – skoraj je ni slovenske zelenjave ali drugega živila, ki se ne bi dala pripraviti »po ajurvedsko«, prav tako ni problematična nabava začimb in zelišč.