Na vsebinoNa glavni meni

Bela levinja

Henning Mankell
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Henning Mankell

Bela levinja

Henning Mankell, švedski pisatelj in scenarist, politični aktivist in borec proti rasizmu, je velik del življenja preživel v Afriki, kjer je pisal o težkem življenju domačega prebivalstva. Njegova najbolj znana in večkrat nagrajena dela, ki raziskujejo temnejšo plat švedske družbe, sodijo med klasiko sodobnega skandinavskega kriminalnega romana. V njih je ustvaril lik inšpektorja Kurta Wallanderja, melanholičnega, osamljenega, z delom obsedenega detektiva srednjih let, ki pozna in deli človeške slabosti in vrline. V romanu Bela levinja se inšpektor Wallander spopada z iskanjem izginule nepremičninske posrednice, srečno poročene mlade mamice in vernice metodistične cerkve. Kljub zavzetemu iskanju šele po nekaj dneh zgolj po naključju najdejo njeno truplo na švedskem podeželju, v bližini pa odrezan prst neznanega črnca, del južno-afriške pištole in ruskega radia. Preiskava in lov na morilca se nadaljuje po celi Švedski, razlog za umor mlade žene ter za prisotnost afriškega morilca in okrutnega nekdanjega sovjetskega agenta pa ostaja v temi. Vzporedno v deželi na drugem koncu sveta poteka razkrivanje načrtov za atentat na najvišji ravni in posledično prelivanje krvi, ki ga želijo zanetiti rasisti. Šele ko se inšpektor Wallander poveže z nenavadnim tujcem, se začnejo razvozlavati uganke, ki povezujejo državi na dveh celinah. Vendar čim bližje je inšpektor rešitvi skrivnosti, tem bolj je ogroženo njegovo življenje in življenje njegovih bližnjih. (Tanja Kodela)

 

Mnenja bralcev


Ob branju kriminalnega romana Bela levinja sem večkrat pomislila na to, kako dobro je pisatelj poznal politične razmere v Južni Afriki. Tudi pojma “Afrikaner” nisem poznala.

-Nenka


Inšpektor Wallander raziskuje umor mlade žene, vernice metodistične cerkve na Švedskem. Sledi vodijo v vse smeri, najbolj pa je važen odrezan prst črnca, kar zgodbo popelje v Afriko. Walander je posebnež, izredno bister in sistematičen mož, ki v tem primeru tvega lastno življenje in življenje svojih bližnjih, a ne odneha. S pomočjo nenavadnega tujca začne razvozlavati težko uganko.

-Marta


Začetek zgodbe je Mankell v postavil na Švedsko, kjer policija raziskuje smrt ženske. Zaplete se, ko najdejo črnčev prst, ugotovijo, da je vpleten krut ruski agent in da imajo opraviti z zaroto za umor Nelsona Mandele. Mankell lepo opiše apartheid in poskus belcev, afrikanarjev, ki so predstavljali manj kot petino prebivalstva, da bi obdržali sistem rasne segregacije in nespreminjanje vodenja politike v Južnoafriški republiki.

-Marija


 

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake